Umowa o pracę a rejestracja w urzędzie pracy

• Autor wątku Autor wątku ska.tolls
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

ska.tolls

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Proszę o pomoc gdyż zarejestrowałem się w Urzędzie pracy pomimo trwającej umowy o pracę za granicą. Sprawa wygląda następująco:
Procowałem w Holandii w okresie od Lipca do Końca Października 2011 gdyż do tego czasu miałem mieć pracę. Po powrocie do kraju zarejestrowałem się w urzędzie pracy. W międzyczasie dowiedziałem się że mogę powrócić do Pracy w Holandii więc wyrejestrowałem się z Urzędu Pracy po 2 tygodniach i pojechałem do pracy. Dzisiaj dowiedziałem się że umowa z pracodawca trwa od Lipca do dnia dzisiejszego nawet w okresie gdy byłem na bezrobotnym. Pracodawca przedłużył trwającą umowę gdyż nie mógł mi dać kolejnej na krótki okres czasu. Formanie w urzędzie Holenderskim przez te 2 tygodnie jest zaznaczone że nie pobierałem żadnego wynagrodzenia tak jakby był na urlopie bezpłatnym. Jednak zastanawiam jakie grożą mi konsekwencje jeżeli całą sprawę sam zgłoszę w Polskim Urzędzie Pracy. Dodam że nie otrzymywałem zasiłku dla bezrobotnych, status bezrobotnego posiadałem 2 tyg.
Pozdrawiam

Nie bądź nadgorliwy, nikt nie będzie Cię szukał w związku z tym że przez 2 tygodnie byłeś zarejestrowany w UP.

No tak nikt nie będzie mnie szukał tylko że jak po powrocie pójdę się zarejestrować jako bezrobotny to będę musiał tą umowę pokazać i co wtedy?

Jak wrócisz to idź do pracy a nie na bezrobocie :). Albo najlepiej załóż własną działalność :cool:

Mam taki plan jednak chciałbym uzyskać dofinansowanie z urzędu pracy;) nie chciałbym aby w przyszłości mieć z tego powodu jakieś nieprzyjemności dlatego chciałbym wiedzieć jakie grożą mi konsekwencję jeżeli sam powiadomię o tym Urząd Pracy.

Zadzwoń do UP i przedstaw swoją sytuację bez podawania danych osobowych. W zależności od odpowiedzi podejmiesz decyzję czy warto to korygować :ok:

Jeżeli nie pobierasz żadnych świadczeń pieniężnych, to chyba nic się nie stało. Napewno urząd wyznaczył Ci termin kolejnej wizyty w urzędzie, będąc tam zgłoś sprawę lub jak Smirnoff Ci poradził zadzwoń do urzędu, zapewno można zgłosić fakt zatrudnienia w formie telefonicznej lub pisemnej w urzędzie.

Witam i proszę o odpowiedź w mojej sprawie.
Pracowałem 12 lat w firmie. W październiku 2011 skończyła mi się umowa o pracę ( byłem zatrudniony na czas nieokreślony ).
W czerwcu i lipcu korzystałem z urlopu bezpłatnego.
Pod koniec października i w listopadzie byłem na zwolnieniu lekarskim.
Wczoraj chciałem zarejestrować się w urzędzie pracy.
Pani sprawdziła mi wszystkie papiery i już miała wszystko zatwierdzić i nagle powiedziała - panu nie przysługuje zasiłek bo był pan 2 miesiące na bezpłatnym.
Pracowałem 12 lat w ej firmie i po urlopie bezpłatnym jeszcze 3 miesiące to dlaczego nie mogę dostać zasiłku.
Czy mogę się jakoś odwoływać?
Proszę o pomoc.

Powrót