Umowa o pracę+gewerbe, a ubezpieczenie zdrowotne

• Autor wątku Autor wątku tatus_90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tatus_90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam
Czy jesli pracuję na pełen etat i chcialbym jeszcze zalozyc maly biznes na gewerbe, to mimo wszystko muszę wykupic dodatkowe ubezpieczenie zdrowotne, czy to z pracy na pelen etat wystarczy? Nigdzie nie moge znalezc odpowiedzi na to pytanie. Jesli ktos ma jakies pojecie na ten temat to proszę o info. Dziękuję

Jesli to bedzie rzeczywiscie "maly biznes", ktory nie przekracza kilkunastu godzin tygodniowo i nie przynosi duzych dochodow, nie musisz wykupowac dodatkowego ubezpieczenia, ale musisz poinformowac kase chorych, oni ci przysla kwestionariusz, ile godzin tygodniowo pracujesz dodatkowo i ile na tym zarabiasz i zadecyduja, od ktorego dochodu bedziesz placil skladki, ale to bedzie zawsze tylko jedno ubezpieczenie

Ok dzięki wielkie :) kolega z pracy powiedzial ze niczego nie zglaszal, ale ja wole to zrobic.

Moze ktos pomoze w kolejnym problemie.
Przy zakladaniu gewerby lepiej wpisac w planowanych gdochodach 0€ jezeli nie mam pewnosci ze to wypali?

Kolejna kwestia ksiegowa.
Z hurtowni u ktorej kupuje towar mam pobierac faktury z Vatem i w niemczech mam sprzedawac bez Vatu? I sie z tego nie rozliczac? Tylko zglosic czysty zarobek? Bo z tego co wyczytalem to nie moge sie wtedy zglaszac o podatek za kupiony towar bo nie chce byc Vatowcem.
Prosze o rozwianie watpliwosci.

czesc i dowiedziales sie moze juz cos wiecej bo sam jestem zainteresowany :)

tyrol22 napisał:
czesc i dowiedziales sie moze juz cos wiecej bo sam jestem zainteresowany :)
Pisalem jeszcze na innych forach ale cisza. Jak sie dowiem to napewno dam znać. Pozdrawiam :)

Powrót