Umowa o pracę i jednoczesne zakładanie spółki?

• Autor wątku Autor wątku dratev
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dratev

Użytkownik
Odpowiedzi
74
Witam,

aktualnie jestem zatrudniony o umowę o pracę. Przymierzam się jednak do założenia firmy która będzie działać w całkiem innej branży.

Chciałbym aby w nazwie spółki nie było mojego nazwiska dlatego zdecydowałem że chyba jedyna opcja jest Sp. z o.o.

Teraz moje pytania:

1. Mogę założyć Sp. z o.o. równocześnie pracując w innej firmie na umowę o pracę?
2. Czy założenie Sp z o.o. zakłada że jestem w 100% jej właścicielem czy muszę się również sam zatrudnić we własnej spółce?
3. Czy istnieje inna możliwość założenia firma żeby nazwisko nie występowała w nazwie firmy i żeby firma miała inny NIP niż mój własny?

byłbym wdzięczny za pomoc

1. tak, o ile nie ma Pan w umowie o pracę klauzuli o zakazie konkurencji, która mógłby Pan w ten sposób naruszyć;

2. stosunek udziałów w Spółce zależy -od tego, czy zakłada Pan sam czy z kimś i jakie wnosicie wkłady na kapitał zakładowy. Nie musi się Pan zatrudniać na umowie o pracę.

3. oczywiście - jeżeli zakłada Pan np. spółkę jawną, to w firmie powinno być co najmniej nazwisko jednego ze wspólników, może to być zatem nazwisko drugiego wspólnika. NIP spółka ma własny.

A przy spółce cywilnej musi byc też nazwisko w nazwie?

A teraz jeszcze głupie pytanie, bo wyczytałem że potrzebne mi jest jakieś 650zł na założenie sp. z o.o. i trwa to ok 7 - 14 dni roboczych.

Zakład kapitałowy to teraz 5tyś zł, teraz trochę głupie pytanie, o co chodzi z tym 5 tyś zł? Mam to wpłacić na konto firmowe? Czy chodzi tutaj również o wartość wnoszoną do firmy (jakieś komputery?)

Byłbym wdzięczny za jakiegoś linka z informacjami albo krótki objaśnienie.

Kapitał zakładowy oczywiście należy wpłacić na rachunek spółki jako jej środki do prowadzenia działalności. Oczywiście wkłady do spółki z o.o. mogą być również niepieniężne - komputery, samochody, nieruchomości itp. itd.

7-14 dni roboczych? Wątpię.

650 zł na założenie spółki z o.o. nawet z minimalnym kapitałem zakładowym jest nierealne.

Należy wziąć pod uwagę co najmniej:
- koszty notarialne;
- p.c.c.;
- opłata za wpis do KRS;
- opłata za ogłoszenie w Monitorze Sadowym i Gospodarczym;
- inne...

A może mi Pan przybliżyć jakie są koszty ? Bo na netcie różne rzeczy piszą a muszę zrobić do końca tygodnia kosztorys i w poniedziałek zaczynamy działać.

- koszty notarialne - zależy od kapitału zakładowego;
- p.c.c. - ok. 0,5 % kapitału zakładowego;
- opłata za wpis do KRS - 1000 zł;
- opłata za ogłoszenie w Monitorze Sądowym i Gospodarczym - 500 zł;

Posiadanie własnej osoby prawnej - bezcenne, za wszystko inne zapłacisz kartą MasterCard ;)

Powrót