nomrasco
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Witam,
Proszę o podpowiedzi i pomoc osób zorientowanych w temacie rozliczania się z przychodów uzyskiwanych z różnych źródeł i w różnych krajach EU. Tradycyjnie przedstawię sprawę w punktach
Aktualnie jest tak:
Aktualna, powyżej opisania, sytuacja jest dość prosta i klarowna i poza faktem problemów z rozliczaniem VAT-u (bo mam go tylko w formie podatku naliczonego, a nie należnego - eksport w UE - Vat 0%) wszystko jest dla mnie oczywiste.
Z różnych powodów, firma brytyjska stwierdziła że może kontunuować ze mną współpracę tylko w formie ichniejszej umowy o pracę. I tutaj zaczynają się problemy... nie wiem jak to dokładnie mogłoby wyglądać. Sytuacja przedstawiałaby się nastepująco:
Pytania, które sobie zadaje to (na część jestem przekonany, że mam odpowiedzi):
pozdrawiam i z góry bardzo dziękuje za wszelką pomoc i wskazówki
Dariusz
Proszę o podpowiedzi i pomoc osób zorientowanych w temacie rozliczania się z przychodów uzyskiwanych z różnych źródeł i w różnych krajach EU. Tradycyjnie przedstawię sprawę w punktach
- mieszkam i wykonuje całą swoją pracę tylko i wyłącznie w Polsce
- prowadzę jednoosobową działalność gospodarczą, zrejestrowaną w Polsce
- w ramach tej działalność mam jednego klienta, firmę Brytyjską, któremu co miesiąc wystawiam fakturę VAT
- ZUS i podatek płącę w Polsce, bo inaczej być nie może
- z tytułu działalności, czasem mam jeszcze jakieś "ekstra" przychody od Polskich klientów, bądź za jakieś proste usługi dla znajomoch
- oczywiście znaczącą większość kosztów ponoszę w Polsce (wszelkie zakupy sprzętu, usług itp.)
Aktualna, powyżej opisania, sytuacja jest dość prosta i klarowna i poza faktem problemów z rozliczaniem VAT-u (bo mam go tylko w formie podatku naliczonego, a nie należnego - eksport w UE - Vat 0%) wszystko jest dla mnie oczywiste.
Z różnych powodów, firma brytyjska stwierdziła że może kontunuować ze mną współpracę tylko w formie ichniejszej umowy o pracę. I tutaj zaczynają się problemy... nie wiem jak to dokładnie mogłoby wyglądać. Sytuacja przedstawiałaby się nastepująco:
- mieszkam i całą pracę dalej wykonuje tylko i wyłącznie z Polski (zdalnie)
- prowadzę działalność gospodarczą, z której miałbym już wtedy tylko niewielki przychód (albo i nie... różnie bywa z tymi dodatkowymi zleceniami) i dalej koszty (firmę chcę zachować tak czy siak, właśnie z tego powodu, że czasami jakieś zlecenie się pojawia, a także z powodu planowanego tworzenia własnego produktu, który w przyszłości może zacznie sam dla mnie zarabiać - ale to kwestia pewnie min. roku - dwóch lat przynajmniej zanim to się stanie)
- mam brytyjską umowę o pracę, z brytyjską firmą, która ma oddział tylko w UK (no i jeszcze w USA, ale to bez znaczenia), nie ma żadnego oddziału czy przedstawiciela w Polsce. (przypomnienie: pracę wykonuję zdalnie z Polski)
- założeniem moim i firmy z UK, jest to żeby po zmianie formy współpracy, wypłata na rękę wychodziła mi mniej więcej taka sama (uwzględniając inne sposoby obliczania składek ZUS i podatku dochodowego)
- dodatkowo fajnie by było, żeby ostateczne rozwiązanie nie komplikowało zbytnio życia ani firmie (na przykład w formie obowiązkowych, comiesięcznych czynności na 40h pracy, tylko po to żeby mnie "rozliczyć"), ani mnie.
Pytania, które sobie zadaje to (na część jestem przekonany, że mam odpowiedzi):
- Gdzie płacę składki ZUS - tutaj z tego co zrozumiałem, to w Polsce
- Gdzie płacę podatek dochodowy - tak jak wyżej, z tego co wiem, to także wszystko w Polsce
- Kto wpłaca składki ZUS z tytułu umowy o pracę? Firma brytyjska (czy ona w ogole może to robić.. pomijając czy będzie chciała.. ale musiałaby być chyba zarejestrowana w Polsce, mieć konta w PLN, wypełniać polskie deklaracje itp. Coś mi się to nie widzi), czy też może ja sam powinieniem to sobie opłacać co miesiąć, biorąc tą odpowiedzialność na siebie - tutaj z tego co rozumiem, to ta druga opcja, czyli ja sam (ale tym razem mam już mniejszą pewność)
- Podobnie: kto wpłaca zaliczki na podatek dochodowy z tytułu umowy o pracę? - zakładam, że musiałbym sam obliczać wysokość zaliczki co miesiąc i ją wpłacać do urzędu, ale nie jestem pewien czy tak własnie powinno wyglądać
- Jak wygląda kwestia kwoty brutto na umowie o pracę i części składek ZUS wpłacanych standardowo przez polskich pracodawców? Powinienem tą kwotę samemu od razu uwzględnić w kwocie na umowie, tak żeby na rękę wychodziło mi mniej więcej to samo? Czy też mam mieć kwotę brutto "normalną", a dodatkowo pracodawca oddzielnie sam wpłaca swoją część do ZUS-u, bądż mnie do póżniejszego wpłacenia do ZUS-u?
- Z tego co wiem, nie moge łączyć kosztów działalności z przychodami z umowy o pracę - innymi słowy, nie mogę sobie obniżać podstawy opodatkowania z tytułu umowy o pracę, kosztami mojej działalności (zakładam, że będę miał więc straty tak na prawdę przez jakiś czas - trudno)
- Jeśli będę płacił ZUS w Polsce z tytułu umowy o pracę (nieważne już w tym punkcie czy to ja będę wpłacał, czy firma z UK) to jakie składki dalej będę musiał płacić z tytułu działalności gospodarczej? - to jest zagmatwane dla mnie, najczęściej widziałem wypowiedzi, że muszę opłacać tylko i wyłącznie składke zdrowotną, ale widziałem takżę i wersję żę kompletnie nic mógłbym wtedy nie płacić.
pozdrawiam i z góry bardzo dziękuje za wszelką pomoc i wskazówki
Dariusz