Umowa o prace z firmą z USA

• Autor wątku Autor wątku Dejvid95
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dejvid95

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Dostałem ofertę o pracę w firmie, która ma swoją siedzibę w USA.
Praca będzie online, także będe pracował w domu.
Jak to wszystko wygląda w Niemczech? Czy muszę sobie opłacać sam Sozialversicherung? Muszę zgłosić się do Finanzamtu?

Przede wszystkim musi być absolutna jasność, czy to jest umowa o pracę, czy może jakaś inna umowa; np. zlecenia. A to będzie wynikać z treści tej umowy, jeśli istnieje jakiś pisemny jej tekst. Ogólna wskazówka: w umowie o pracę określony jest m.in. czas pracy (np. tygodniowe/miesięczne minimum czasu pracy, odpowiednio sprecyzowane obowiązki, czynności, nadzór pracdawcy itp.). Przypuszczam, że to nie jest czysta umowa o pracę, a raczej jakaś forma czasowego zlecenia, w którym bezpośrednia kontrola i bezpośredni nadzór "pracodawcy" (?) zredukowany jest do minimum, tj. do rozliczania się z wykonanego zadania. Wówczas ta umowa nie byłaby umową o pracę, i w związku z tym nie podlegałaby powszechnemu obowiązkowi ubezpieczenia socjalnego. W tym wypadku to ubezpieczenie byłoby prywatną sprawą wykonawcy, tj. dobrowolne, prywatne ubezpieczenie się (rentowe i chorobowe). Nie odprowadzany byłby miesięcznie podatek od wynagrodzenia, a opodatkowanie dochodu byłoby prywatną sprawą, tzn. byłby obowiązek składania oświadczenia podatkowego po zakończeniu roku podatkowego. Niestety, zbyt mało danych, aby się wypowiedzieć, jak to ma ubezpieczeniowo i podatkowo funkcjonować.

Dziękuje za opdowiedź. To ma byc umowa o pracę 40h na tydzień. Ogólnie sam jeszcze nie znam szczegółów umowy. Pytam w przypadku, gdybym taką umowę otrzymał.
Czyli gdyby to była jednak umowa o pracę, a nie o zlecenie to pracodawca musiałby płacić za mnie wszystkie te zobowiązania ?
Czytałem na jakieś stronie niemieckiej, że jeżeli pracodawca nie ma siedziby w Niemczech to ja sam mogę (powinienem?) płacić Sozialversicherung .

To prawda; taka możliwość przewidziana jest przez § 28 m SG Buch V (SG to Sozialgesetzbuch, czyli niem. kodeks socjalny, księga IV) Najczęściej oznacza się w tekście umowy osobno kwotę wynagrodzenia i osobno kwotę kosztów ubezpieczenia socjalnego, które co miesiąc płaci pracodowaca bezpośrednio pracownikowi. Dla ważności umowy nie jest to konieczne; może być podana jedna kwota, ale jakiś zapis umowy powinien zawierać jasne postanowienie, że składki ubezpieczeniowe pracownik odprowadza sam z kwoty łącznej, jaką otrzymuje. Zwykle zagraniczni pracodawcy, przy takim rozwiązaniu, zawiadamiają niemiecką ubezpieczalnie socjalną, np. AOK, o tym, że ich taki a taki pracownik zobowiązany jest sam odprowadzać składki. Poza tym, jasne określenie czasu pracy (40 godz. tygodniowo) przemawia mocno za tym, że ma być to jednak umowa o pracę, podlegająca prawu pracy (niemieckiemu z uwagi na miejsce jej wykonywania), a zatem także niemieckim przepisom o ubezpieczeniu społecznym, tj. Sozialgesetzbuch księga IV.

Ostatnia edycja:
Dzień dobry, mam zamiar podpisać umowę "at will" z firmą która ma siedzibę w USA. Na umowie byłby zapis o rocznym wynagrodzeniu, przysługującym mi urlopie, przewidzianych premiach kwartalnych oraz dwutygodniowym wypowiedzeniu obowiązującym każdą stronę. Ma to być umowa typu o dzieło lecz z treści w niej zawartych tj urlop chociażby wynikałoby iż jest to umowa bardziej o pracę. wynagrodzenie otrzymywałbym według niej co dwa tygodnie na wskazane konto bankowe w USD w Polsce. Praca zdalna z domu, w dziedzinie obsługa klienta. pełny etat, bez zapisu godzin i dni pracujących na umowie. W chwili obecnej podpowiadanym rozwiązaniem przez doradców podatkowych byłoby założenie jednoosobowej działalności i wystawianie im faktury po każdym przelewie. Słyszałem również że jeśli skarbówka dopatrzy się że tak na prawdę jest to umowa o pracę pod przykrywką dostanę karę i obciążą mnie dodatkowymi kosztami. Pytanie brzmi jak to prawnie rozwiązać? Zależy mi aby odbywało się to legalnie

Powrót