Umowa o pracę zamieniona na umowę zlecenie

• Autor wątku Autor wątku Hangman1984
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Hangman1984

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witajcie.
Mam pytanie czy to jest legalne i czy zgodne z prawem.
W związku z "pandemią" mój pracodawca zwolnił część załogi, co ciekawe dla części zwolnionych zaproponował umowę zlecenie. ?! Pracują jak wcześniej na 3 zmiany w określonym miejscu i określonym czasie.
Miejsce pracy jest stałe (poza działami) ale generalnie w obrębie siedziby firmy pod jednym adresem.
Jedyne co się zmieniło to sama umowa i stawka.
Jakiś czas temu miałem podobną sytuację i prawnik wypowiedział się iż taka umowa ma znamiona umowy o pracę i należą się wszelkie składki itp. włącznie z urlopem. Było to parę lat temu prawo mogło się zmienić stąd pytanie do was wtedy pracodawca się ze mną dogadał opłacił zaległe składki itp.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Tak, w dalszym ciągu niedopuszczalne jest zawieranie w takim przypadku umowę zlecenia i jak najbardziej można się domagać przekształcenia umowy w umowę o pracę

Dziękuję bardzo za odpowiedź , jednak jeśli mógłbym prosić o jakiś namiar na odpowiedni przepis , kiedyś miałem go niestety teraz nie mogę się doszukać . Chodzi mi o to czy pracodawca dajac umowę zlecenie może określić godziny i stałe miejsce pracy (jeden adres, nie chodzi o zmianę działów w obrębie firmy).
Z góry dziękuję.

HANgmAn napisał:
czy pracodawca dajac umowę zlecenie może określić godziny i stałe miejsce pracy
Tak, może, z tą różnicą, że nie pracodawca, ale zleceniodawca.
Aby mówić o stosunku pracy, poza miejscem, czasem, pracę należy wykonywać pod kierownictwem, a o tym nic nie wspomniałeś. Art. 22 kp.
Zatem wykonywanie zlecenia w miejscu i czasie wyznaczonym przez zleceniodawcę wcale nie oznacza, że możemy mówić o tym, że strony łączy stosunek pracy.

Kanas napisał:
Tak, może, z tą różnicą, że nie pracodawca, ale zleceniodawca.
Aby mówić o stosunku pracy, poza miejscem, czasem, pracę należy wykonywać pod kierownictwem, a o tym nic nie wspomniałeś. Art. 22 kp.
Zatem wykonywanie zlecenia w miejscu i czasie wyznaczonym przez zleceniodawcę wcale nie oznacza, że możemy mówić o tym, że strony łączy stosunek pracy.

Czy kierownictwo musi być ścisłe? Czy może odbywać się sporadycznie tzn kierownik wpada, rozdaje ustalenia i wraca. Kontroluje pracownikow, wydaje polecenia ale tylko doraźnie to jest nie monitoruje na bieżąco przebiegu pracy

Kalkstein napisał:
Czy kierownictwo musi być ścisłe?
Jest to dość rozwinięty temat. Proszę pamiętać, że wykonując zlecenie, obowiązkiem zleceniobiorcy jest przekazywanie niezbędnych informacji o przebiegu wykonywanego zlecenia. Często do pozyskania takowych, niezbędna jest wizyta Zleceniodawcy w miejscu wykonywania zlecenia. Reasumując, w jednej sytuacji Sąd może uznać, że wykonywano pracę pod kierownictwem, co jest przesłanką do uznania, iż strony łączy umowa o pracę, w innej sytuacji Sąd może uznać, że jest to typowa umowa zlecenie z wykonywaniem należytej staranności po stronie zleceniobiorcy, jak zleceniodawcy.

Powrót