Umowa o prawa autorskie?

• Autor wątku Autor wątku Damian_W
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Damian_W

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Jest to mój pierwszy post na forum. Jeżeli w złym temacie proszę o przeniesienie.

Od niedawna mam sklep internetowy gdzie sprzedaję koszulki/gadżety z wizerunkami ,,gwiazd'' internetu. Oczywiście są o tym poinformowani i mamy dzielić się zyskami. I tutaj moje pytanie jaką umową to związać żeby wszystko było zgodne z prawem i nikt nie był stratny na podatkach.

Sprawa wygląda tak, że sprzedajemy koszulkę powiedzmy za 50 zł.
30 zł jest to mój koszt oraz prowizja a 20 idzie dla twórcy za użyczenie swojego wizerunku oraz tak naprawdę za promocję samego sklepu.
Jaką umowę spisać z danym twórcą ? o prawa autorskie? jego zarobek będzie uzależniony od miesięcznej sprzedaży więc kwoty będą różne.
Są to osoby prywatne (często niepełnoletnie - tutaj wiem, że umowy będą musiały być z rodzicami) .
Myślę, że w miarę opisałem to jasno. Jeżeli nie to wszystko jeszcze raz wytłumaczę.

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

ps. moja księgowa nie wie jak to rozwiązać, pytałem też znajomego prawnika i też nie miał pomysłu co będzie najlepsze, dlatego pytam tutaj.

Damian_W napisał:
... o prawa autorskie? ...
Wizerunek to nie utwór, wyrażanie zgody na rozpowszechnianie wizerunku nie jest rozporządzaniem czy też korzystaniem z praw autorskich. Zapewne sam wizerunek pochodzi ze zdjęcia zatem powinna być również zawarta umowa (uzyskana zgoda) z autorem zdjęcia.

Z użyczającym wizerunku spisujecie umowę na korzystanie z wizerunku zawierającą dokładnie określone zasady owego korzystania. Tutaj użyczającemu będą przysługiwać kup 20%. A autorem zdjęcia lub posiadaczem praw autorskich majątkowych umowę licencyjną lub przenoszącą prawa autorskie majątkowe. Przykłady obydwu umów można znaleźć w sieci i dostosować do swoich potrzeb.

PS.
W przypadku osoby niepełnoletniej umowę musi potwierdzić opiekun prawny.

Ostatnia edycja:
Dziękuje za pomoc.
Nie zawsze jest to zdjęcie, czasami jest to jakaś prosta grafika lub nazwa użytkownika na YT po prostu. Większość grafik robię sam lub znajomy grafik, który wypisuję mi przeniesie praw autorskich.

Czytam własnie przykładowe umowy na użyczenie wizerunku i w miarę wszystko jest jasne tylko mam jeden problem. Kwotę jaka będzie dla twórcy jest zależna od sprzedaży jaka będzie. Więc dopiero pod koniec każdego miesiąca przy rozliczeniu będę wiedział ile mu wypłacić.
Chyba żeby skonstruować tak umowę, że będzie wypłacana do np. 5 każdego miesiąca zależności od sprzedaży. Gdzie będę mógł podsumować cały miesiąc sobie na spokojnie i wypłacić.

Ostatnia edycja:
Damian_W napisał:
... Większość grafik robię sam lub znajomy grafik, ...
Na podstawie czego? Jak sądzę jakiegoś zdjęcia czyli wykonujecie opracowanie cudzego utworu a na rozporządzenie i korzystanie z opracowanie niezbędna jest zgoda autora utworu pierwotnego.
Damian_W napisał:
... Chyba żeby skonstruować tak umowę, że będzie wypłacana do np. 5 każdego miesiąca zależności od sprzedaży. ...
Jest to umowa cywilnoprawna, możecie dowolnie ją kształtować.

Najczęściej na podstawie własnej inwencji twórczej. Są to proste grafiki najczęściej z samym tekstem. Jeżeli są zdjęcia to przerobione zwykłe ,,selfie'' autora. Więc myślę, że z tym nie ma problemu.

Dziękuje za pomoc.

Damian_W napisał:
... Więc myślę, że z tym nie ma problemu. ...
Jesteś w dużym błędzie, nie ma znaczenia, że jest to selfie. Takie zdjęcie również jest przedmiotem ochrony prawnoautorskiej.

Rozumiem. Ale jeżeli wysyła mi to sam twórca? który chce żebym zrobił z tego koszulkę? lub od razu dostarcza gotową grafikę na koszulkę z przerobionego zdjęcia?

Na pewno trzeba się na przyszłość zabezpieczyć. Na razie wszyscy z którymi współpracuję są to dobrzy znajomi więc to jest inna sytuacja ale na przyszłość faktycznie racja, lepiej być zabezpieczonym.

Damian_W napisał:
... Ale jeżeli wysyła mi to sam twórca? który chce żebym zrobił z tego koszulkę? lub od razu dostarcza gotową grafikę na koszulkę z przerobionego zdjęcia? ...
Nie potrzebujesz żadnej umowy o prawach autorskich czy też o rozpowszechnianiu wizerunku chyba, że chcesz dalej wykorzystywać ową grafikę.

Okej, to już chyba wszystko wiem.
Czyli z twórcą tylko umowę cywilnoprawną.
Ewentualnie gdy będę wykorzystywał zdjęcie/grafikę innego autora wtedy umowę o prawa autorskie.

Powrót