Umowa o przeniesienie praw autorskich majątkowych - pytanie

• Autor wątku Autor wątku kacper3355
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kacper3355

Użytkownik
Odpowiedzi
118
Na wstępie mojej umowy o przeniesienie praw autorskich majątkowych mam taki zapis:

Umowa zawarta w dniu ………………… r., w………………………, zwana dalej „Umową”,

pomiędzy:

Panem: imię i nazwisko, zamieszkały: adres zamieszkania, legitymujący się dowodem osobistym o numerze: numer dowodu osobistego, seria …….. nr PESEL: numer pesel, NIP: …….. adres-email: email, numer telefonu: telefon,

zwanym dalej PRZEJMUJĄCYM,

a

Panem: imię i nazwisko, zamieszkały: adres zamieszkania, legitymujący się dowodem osobistym o numerze: numer dowodu osobistego, seria …….. nr PESEL: numer pesel, NIP: …….. adres-email: email, numer telefonu: telefon,

(ja jestem Przejmującym)
- wysyłam tę umowę osobie nieznajomej, z internetu. Czy zatem mam uzupełnić od razu swoje dane i tej osoby i wysłać jej do podpisania, czy tylko wpisać jej dane, a swoje uzupełnić po podpisaniu umowy przez tę osobę?

Trochę się obawiam, że ktoś będzie miał dostęp do moich tak wrażliwych danych - nie chciałbym, by ktoś wziął na mnie np. pożyczkę...

Przecież prędzej czy później i tak się dowie, jakie masz dane. Ja osobiście nie podpisałbym się pod umową bez wypełnionych danych drugiej strony.

Poza tym czy NIP u osób fizycznych jeszcze funkcjonuje?

NIP jest już wykreślony, zapomniałem tego zrobić.

Czyli nie ma innej opcji, niż po prostu pokazać te dane? Nie chciałbym, by ktoś je wykorzystał i wziął na nie np. pożyczkę...

Podpisywanie umów na odległość to zawsze ryzyko, bo nigdy nie masz pewności, czy druga strona podała poprawne dane, a nie masz tego jak zweryfikować.

Tak się zastanawiam, czy dla ważności umowy obowiązkowe jest podanie nr dowodu oraz nr PESEL, czy może wystarczy jeden z nich, ale to niech się już ktoś mądrzejszy wypowie.

poiuytre napisał:
... Tak się zastanawiam, czy dla ważności umowy obowiązkowe jest podanie nr dowodu oraz nr PESEL, czy może wystarczy jeden z nich, ale to niech się już ktoś mądrzejszy wypowie.
Co do zasady podmioty w umowie muszą być wyraźnie zidentyfikowane, PESEL identyfikuje podmiot a numer DO potwierdzi, że osoba podpisująca się pod umową jest zidentyfikowanym podmiotem. Zatem wskazane jest umieszczać oba numery.

Czyli muszę pokazać swoje dane drugiej stronie od razu? Wydaje mi się to dość ryzykowne

To nie zawieraj w ogóle żadnej umowy skoro tak bardzo boisz się "ryzykować".

LeszsekS napisał:

Niestety to nie wchodzi w grę - no nic, zawrę umowę w takiej formie, bo chyba nie mam innego wyjścia.

LeszsekS napisał:

Chociaż w sumie zastanawiam się, czy mogę po prostu nie podać swojego nr PESEL ani numeru i serii dowodu (osoba podpisująca tę umowę poda takie dane, ja nie)? Czy taka umowa będzie zgodna z prawem i wiążąca?

Może zostać podważona uwagi na warunek wyraźnego zdefiniowania podmiotu, imię i nazwisko to za mało.

LeszsekS napisał:
Może zostać podważona uwagi na warunek wyraźnego zdefiniowania podmiotu, imię i nazwisko to za mało.

a imię, nazwisko, dokładny adres zamieszkania, numer telefonu, adres e-mail? Może coś tu jeszcze dodać prócz PESELU i numeru dowodu?

kacper3355 napisał:
... Może coś tu jeszcze dodać prócz PESELU i numeru dowodu?
Numer paszportu, nie kombinuj. Masz obsesję na temat swoich danych, czy też ulegasz takiej ogólnosieciowej obsesji:?:

Nie podpiszę żadnej umowy z osobą, która chce ukryć dane umożliwiające jednoznaczną identyfikację i mam nadzieję, że Twój przyszły kontrahent podzieli moje zdanie.

LeszsekS napisał:
Numer paszportu, nie kombinuj. Masz obsesję na temat swoich danych, czy też ulegasz takiej ogólnosieciowej obsesji:?:

Nie podpiszę żadnej umowy z osobą, która chce ukryć dane umożliwiające jednoznaczną identyfikację i mam nadzieję, że Twój przyszły kontrahent podzieli moje zdanie.

Nie mam obsesji, po prostu jestem ostrożny - przekazuje jednak tak wrażliwe dane osobie, której nigdy nie widziałem na oczy. W takim razie podam wszystko co trzeba, choć wydaje mi się to ryzykowne.

Zatem, z ostrożności, podpisuj umowy tylko z osobami, które znasz. Dla mnie jest to bardzo dużą przesadą.

Używanego samochodu również nie kupisz od osoby fizycznej.

Niestety z racji tego przedsięwzięcia, nie mam jak podpisać umowy z osobami, które znam.

Musisz przyznać, że jest to ryzyko. Jeśli wszystko wypali, to założę firmę i wtedy nie będę się niczego obawiać. Teraz niestety jest to ryzykowne.

Zdecydowałem jednak, że umieszczę póki co tylko imię nazwisko, adres zamieszkania, numer telefonu i służbowy adres e-mail. Gdy założę firmę, zmodyfikuję tę umowę za zgodą kontrahenta.

Dostałem od jednego z kontrahentów następujące pytanie (po przesłaniu umowy): "Czy punkt pierwszy w postanowieniach końcowych zawiera w sobie zgodę przejmującego na przetwarzaniu danych osobowych zgodnie z RODO? "

Wspomniany punkt brzmi tak: "1. W sprawach nieuregulowanych niniejszą Umową zastosowanie mają przepisy
powszechnie obowiązującego prawa, w szczególności przepisy ustawy z dnia 23 kwietnia
1964 r. ? Kodeks cywilny (t.j. Dz.U. 2018 poz. 1025 ze zm.) oraz ustawy z dnia 4 lutego 1994
r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (t.j. Dz.U. 2018 poz. 1191)."

Czy trzeba tu coś zmodyfikować?

kacper3355 napisał:
... imię nazwisko, adres zamieszkania, numer telefonu i służbowy adres e-mail. ....
Umowa może zostać uznana za nieskuteczną.
kacper3355 napisał:
Dostałem od jednego z kontrahentów następujące pytanie (po przesłaniu umowy): "Czy punkt pierwszy w postanowieniach końcowych zawiera w sobie zgodę przejmującego na przetwarzaniu danych osobowych zgodnie z RODO? "...
Nie ma takiej potrzeby, proponuję owemu kontrahentowi lekturę Rozporządzenia, a przynajmniej pierwsze 10 Artykułów.

LeszsekS napisał:
Umowa może zostać uznana za nieskuteczną.

Dlaczego? Można mnie przecież zidentyfikować. Podałem nawet służbowego maila z moim imieniem i nazwiskiem (typu "Jan.kowalski@strona.pl)

Co do RODO - dziękuję za sprostowanie. Przekażę :)

Powrót