Umowa o rachunek powierniczy w rodzinie a splata kredytu

• Autor wątku Autor wątku twickam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

twickam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

Kilka lat temu zaciagnalem solidarnie z rodzicami kredyt na zakup mojego mieszkania. Jedynym wlascicielem mieszkania w ksiedze wieczystej jestem ja. Rodzice jedynie pomogli przy zdolnosci kredytowej w procedurach bankowych. Raty kredytu pobierane sa przez bank z rachunku rodzicow (tylko oni sa jego wlascicielami). Ja natomiast ze swojego rachunku w innym banku przelewam na ich rachunek co miesiac kwote wynikajaca z harmonogramu splat, kazdy przelew jest opatrzony stosownym tytulem jasno okreslajacym cel przelewu. Chcialbym dokonac nadplaty kredytu i przelac rodzicom wiecej pieniedzy. Chcialbym zeby calosc byla lepiej sformalizowana, zeby miec troche lepsze zabezpieczenie w przypadku kontroli skarbowki, na tyle na ile to teraz mozliwe.

Gdzies zasugerowano mi, ze jakims pomyslem byloby zawarcie dodatkowej umowy o prowadzenie rachunku powierniczego przez rodzicow. Z umowy wynikaloby, ze srodki przelewane przeze mnie na ten rachunek sa przeznaczane na splate kredytu hipotecznego. Czy taka umowe mozemy zawrzec bezposrednio miedzy rodziciami a mna, czy konieczny jest udzial notariusza? Bede wdzieczny za wskazowki.

Powrót