Umowa o stworzenie strony internetowej

• Autor wątku Autor wątku Deminer84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Deminer84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam serdecznie.

W najbliższym czasie zamierzam otworzyć firmę (jednoosobowa działalność gospodarcza), która będzie się zajmować tworzeniem stron internetowych.

Chcę oferować usługi, takie jak:
- stworzenie standardowych stron internetowych
- stworzenie sklepów online
- stworzenie blogów
- stworzenie oprogramowania na zamówienie (oprogramowanie dedykowane)
- opieka nad stroną (zmiana treści, wyglądu na życzenie itd.)

Ważną rzeczą jest fakt, że chcę oferować usługi kompeksowe związane z tworzeniem stron. Np. oprócz samego przygotowania wyglądu graficznego, zarejestrowanie domeny, dostarczenie serwera www, konfiguracja, optymalizacja wydajności, dostarczenie grafik, indeksacja strony w wyszukiwarkach itd.

Takie usługi kompleksowe to u mnie pakiety. Czyli jak ktoś kupuje pakiet 1., dostaje wszystko to, co w nim zawarte, ewentualnie jakieś dodatkowe usługi na życzenie.

Teraz pytanie, jak takie rzeczy ugryźć pod względem prawnym? Np.:

1. Czy muszę za każdym razem podpisywać umowę o dzieło z klientem? Czy może jakieś regulaminy ogólne dostępne na stronie wystarczą?

2. Jeżeli umowa, to co w niej ma się znaleźć? Czy mogę się wzorować na szablonach dostępnych w internecie, gdzie w sekcji usług do wykonania np. znajdzie się wykonanie usług zawartych w pakiecie jakimśtam, czy każdą czynność muszę każdorazowo wyszczególnić?

3. Czy warto zlecić kancelarii przygotowanie takich wzorów dla mnie, czy np. zrobić je samemu, a później tylko dać do sprawdzenia?

Chciałbym poprosić o Wasze rady, jak takie sprawy prawne można w tym przypadku załatwić w miarę sprawnie i tanio.

Z góry dziękuję za pomoc!

1. Nie widzę możliwości uregulowania wszystkich spraw w regulaminie. Regulamin jako załącznik do umowy o dzieło - owszem, ale umowa musi być.

2. Możesz się wzorować. Najlepiej wszystko szczegółowo opisać (zwłaszcza przy rozbudowanych stronach, jak np. sklepy) - moduły, funkcjonalności, itp., bo później są problemy.

3. Teoretycznie (w perspektywie kosztów) lepiej przygotować sememu i dać do sprawdzenia (bo to zajmie prawnikowi teoretycznie mniej czasu), ale jeśli miałoby to być zrobione porządnie, to lepiej byłoby zlecić od zera

@ilaw, dziękuję za szybką i pomocną odpowiedź.

Chciałbym jeszcze zapytać, czy można taki wykaz usług do wykonania w zamówienia dołączyć np. jako załącznik do umowy, gdzie wszystko będzie po kolei w punktach wypisane? Wtedy część umowy byłaby często stała, a w takich załącznikach umieszczałbym elementy, które się zmieniają zależnie od danego zamówienia.

Tak jak kolega wyzej - zlec prawnikowi opracowanie stosownych draftów umów.

W porządku. Dziękuję wszystkim za pomoc :)

Pamiętaj o uregulowaniu kwestii praw autorskich.

Powrót