Umowa o świadczenie usług a koniec ubezpieczenia

• Autor wątku Autor wątku Davida
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Davida

Użytkownik
Odpowiedzi
134
Dnia 31.12.2020 kończy mi się umowa o świadczenie usług i pracodawca mi jej nie przedłuża. Czyli więc kończę pracę w tej firmie. Miałam odprowadzane w trakcie pracy wszystkie składki, w tym na ubezpieczenie zdrowotne. W sieci znalazłam, że po wygaśnięciu umowy ubezpieczenie zdrowotne na umowę o świadczenie usług (zasady takie jak przy umowie o zlecenie) trwa jeszcze 30 dni. Pracodawca jednak twierdzi, że ubezpieczenie zdrowotne kończy mi się 31.12. Jak więc z tym jest? Trwa jeszcze 30 dni, czy wygaśnięcie umowy = koniec ubezpieczenie zdrowotnego?

Ubezpieczenie zdrowotne faktycznie kończy się 31.12., niemniej jednak prawo do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej masz jeszcze przez 30 dni od ustania zatrudnienia.

Dziękuję.

"Prawo do korzystania ze świadczeń opieki zdrowotnej masz jeszcze przez 30" - rozumiem, że bezpłatnie przez te 30 dni? Aż nie wykupię nowego ubezpieczenia albo gdzieś się zatrudnię.

Czy przez te 30 dni są jednak jakieś ograniczenia? Np. że mogę korzystać tylko z lekarza rodzinnego NFZ, ale jak pójdę do specjalisty jak dermatolog z NFZ czy szpitala po wypadku drogowym, to już płatnie?

Przez 30 dni nadal przysługują Ci bezpłatnie wszelkie usługi w ramach NFZ.Specjaliści,badania,leczenie szpitalne,operacje,zabiegi.

Dziękuję raz jeszcze. Życzę Szczęśliwego Nowego Roku :)

To, ze ubezpieczenie zdrowotne kończy się 31 oznacza tyle, że jak dostaniesz zwolnienie lekarskie to nie będą ci się należały zadne pieniądze. Ale przez 30 dni jak najbardziej mozesz z usług medycznych korzystać

bramborak napisał:
To, ze ubezpieczenie zdrowotne kończy się 31 oznacza tyle, że jak dostaniesz zwolnienie lekarskie to nie będą ci się należały zadne pieniądze.

Tak gwoli ścisłości - brak prawa do zasiłku chorobowego nie wynika z ustania ubezpieczenia zdrowotnego, a z ustania ubezpieczenia chorobowego (choć oczywiście obydwa ustają jednocześnie - z chwilą rozwiązania umowy).

Natomiast prawo do bezpłatnej opieki zdrowotnej przysługuje jeszcze przez 30 dni od ustania ubezpieczenia zdrowotnego.
Patrz art. 67 ust. 4 ustawy oświadczeniach opieki zdrowotnej ze środków publicznych:
Prawo do świadczeń opieki zdrowotnej osób, o których mowa w ust. 2 i 3, ustaje po upływie 30 dni od dnia wygaśnięcia obowiązku ubezpieczenia zdrowotnego.

Ostatnia edycja:
Dziękuję raz jeszcze. Czyli pod koniec miesiąca wykupię sobie ubezpieczenie.

Powrót