umowa o świadczenie usług tanecznych

• Autor wątku Autor wątku ewap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewap

Użytkownik
Odpowiedzi
45
Witam
Zwracam się z zapytaniem co do zasadności roszczeń firmy w sprawie umowy która ,z przyczyn niezależnych nie została zrealizowana , dziecko nie chodziło na zajęcia , dodatkowo było nękane sms o konieczności wpłaty czesnego ,pomimo tego iż do kontaktu był podany tylko i wyłącznie mój numer telefonu.
Niestety kolidujące terminy uniemożliwiły uczestniczenie w zajęciach , byliśmy osobiście w siedzibie firmy , napisaliśmy również podanie w sprawie odstąpienia od umowy.
Dziecko nie jest w stanie w podanych godzinach chodzić na zajęcia , pomimo naszej dobrej woli firma nie była w stanie zaproponować innych godzin zajęć.
Dziecko uczęszczało na 2-3 zajęcia ,za pierwszy miesiąc zostało opłacone czesne.

----------------------
Podanie

Zwracam się z prośbą o przyjęcie mojego podania do umowy o numerze 3564/82 Uczestnik xxx , opiekun prawny xxx.

Jednocześnie wnoszę o rozwiązanie umowy o numerze 3564/82 w trybie natychmiastowym z uwagi na brak możliwości korzystania z zajęć.

Szanowni Państwo córka jest bardzo zadowolona z Państwa zajęć tanecznych , w przeszłości również korzystaliśmy z Państwa usług o czym świadczą zachowane karty uczestników.

Niestety z uwagi na nieprzewidziane z niczyjej winy okoliczności ,oraz kolidujący czas nie jesteśmy w stanie korzystać z zajęć zgodnie z Państwa harmonogramem w poniedziałki od 19:00 do 21:00. W dniu dzisiejszym 12.04.2023 próbowaliśmy na miejscu w Państwa Jednostce zmienić dzień zajęć niestety ,alternatywą były tylko poniedziałki w takich samych godzinach 19:00 – 21:00 co również koliduję z zajęciami. Córka od wielu lat uczestniczy w zajęciach akrobatyki sportowej w akademia Sportu , jeździ na zawody , akrobatyka jest jej pasją i stale uprawianym sportem.

Zajęcia odbywają się niestety w Poniedziałki , Środy , Piątki dotychczasowo w godzinach piątkowych 17:30 – 19:00, co umożliwiało dojazd do Państwa studia tańca.

Z wielkim ubolewaniem , od końca marca godziny zostały zmienione na 18:00 – 20:30 w każdy z wymienionych dni , z uwagi na przygotowanie do zawodów , oraz zmianę zaawansowania całej grupy.

Przez powyższe zmiany Córka była na Państwach zajęciach od 17.03.2021 tylko dwa razy , gdzie pomimo dobrej woli obustronnej nie udało się odrobić nieobecnych zajęć.

Ja sama jestem samotnie wychowująca mamą dwójki dzieci , posiadam umiarkowany stopień niepełnosprawności, dodatkowo z uwagi na złe przeprowadzoną operacje barku obecnie przebywam przez 6 tygodni w CKR Konstancin jeziorna na rehabilitacji dziennej, co uniemożliwia dodatkowo zawożenie dziecka na zajęcia.

Z uwagi na powyższe zwracam się z uprzejmą prośbą o zaakceptowanie mojego podania i rozwiązanie umowy w trybie natychmiastowym jak na wstępie.

-----------------------------
Firma napisała jak poniżej:

Dzień dobry,

Uprzejmie informuję iż zamykam umowę z końcem maja – tak jak dostałam zgodę od przełożonego.

Niemniej do uregulowania pozostaje kwiecień oraz maj (760zł)

W przypadku nieuregulowania należności zmuszona będę wysłać przedsądowe wezwanie do zapłaty.

Subject: RE: RE: podanie

Dzień dobry,

W momencie podpisania umowy zobowiązała się Pani do wywiązywania się z warunków które są w niej zawarte.

Jednym z warunków umowy jest opłacanie zajęć:

„4.1. Klient zobowiązuje się do opłacania rat oraz innych opłat w wysokości i terminach określonych w niniejszej Umowie.

4.3. Klient może wnosić opłaty w następujący sposób:

a) przedpłatą za całość kursu, w terminie do 5 dnia miesiąca, w którym zaczynają się zajęcia Grupy, jednak nie później niż w dniu rozpoczęcia zajęć Grupy,

b) w formie miesięcznych rat płatnych do 5 dnia każdego kolejnego miesiąca obowiązywania umowy począwszy od pierwszego miesiąca zajęć Grupy, jednak nie później niż w dniu rozpoczęcia zajęć Grupy w danym miesiącu.”

Ponadto zgodnie z punktem 2.4 umowy „Strony przewidują możliwość odrabiania Zajęć w ciągu 30 dni od daty Zajęć, w których Uczeń nie mógł uczestniczyć, na innych Zajęciach z oferty otwartych Zajęć regularnych, o tej samej długości, pod warunkiem dostępności miejsca w danej Grupie i po uprzedniej akceptacji Managera xxx” i to nie musi być nasza szkoła, może być również inna o czym również wspominałam.

W momencie gdy otrzymaliśmy wiadomość że pojawił się problem z uczestnictwem córki w zajęciach tanecznych zaproponowaliśmy udział w zajęciach w inne dni, niestety nie mamy wpływu na to że one również pokrywają się z zajęciami akrobatyki na które córka uczęszcza – dlatego też zaproponowałam do wypowiedzenia umowy dołączenie podania ponieważ zgodnie z punktem 3.2 umowy „Klient ma prawo rozwiązania niniejszej Umowy w dowolnym momencie z zachowaniem dwumiesięcznego okresu wypowiedzenia ze skutkiem na koniec miesiąca kalendarzowego. Oświadczenie o wypowiedzeniu należy złożyć w formie pisemnej osobiście w placówce xxx lub drogą pocztową (liczy się data stempla pocztowego). Umowa ulega rozwiązaniu po upływie ostatniego dnia wypowiedzenia.”.

Zgodnie z powyższym, postępujemy zgodnie z umową na warunki której Państwo się zgodzili w momencie jej podpisania. Każdy wniosek rozpatrujemy indywidualnie, dlatego też skróciliśmy okres wypowiedzenia ponieważ zaistniała sytuacją nie wynika z niczyjej winy i żadna ze stron nie miała na nią wpływu.

Zwracam się z zapytaniem co do zasadności roszczeń firmy w sprawie umowy która ,z przyczyn niezależnych nie została zrealizowana
A czemu miałyby nie być zasadne skoro zgodzili się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron i zaproponowali taki warunek, że do końca maja, ale płacisz za kwiecień i maj?

Witam
Umowa zawarta od dnia 17.03.2023 do 25.06.2023.

Dziecko było tylko na 2 zajęciach , później nie było w stanie chodzić z uwagi na kolidujące zajęcia , firma była poinformowana o problemie.

Zapłaciliśmy za pierwszy miesiąc.

pozdrawiam

Dziecko było tylko na 2 zajęciach , później nie było w stanie chodzić z uwagi na kolidujące zajęcia , firma była poinformowana o problemie.
Powyższe jest bez znaczenia. Dziecko miało zagwarantowane miejsce na zajęciach i mogło w nich uczestniczyć. Teraz masz wybór: albo rozwiązanie umowy za porozumieniem stron i wniesienie opłat za kwiecień i maj albo umowa będzie trwała przez okres na jaki została zawarta i dodatkowo wymagalna będzie opłata za czerwiec.

Powrót