Umowa o świadczenie usług Usenet

• Autor wątku Autor wątku kromka1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam. Ja również dostałam maila z wezwaniem do zapłaty 94,80 zł. Powiem szczerze że przestraszyłam sie nieźle i nadal nie wiem co zrobić. Sytuacja sie komplikuje bo jestem pełnoletnia i teoretycznie świadomie podjełam decyzje o rejestracji na dodatek podałam swoje prawdziwe dane. Chciałam tylko wypróbować tą usługe przez 10 dni a tu takie cyrki wychodzą. Sprawdziłam adres IP swojego komputera i nie zgadza sie z tym w liście od pobieraczka i już zupełnie zgłupiałam. Proszę doradźcie mi co mam zrobić. Czytałam wypowiedzi ludzi mający ten sam problem i wszyscy radzą olać te 3 maile. Co mam zrobić?

Witam,
Kiedy zarejestrowała się Pani na tym portalu? Kiedy otrzymała Pani e-mail z wezwaniem do zapłaty. Na jaki pakiet się Pani zdecydowała przy rejestracji ?

* Adres IP może być zmienny lub zamaskowany lub uzyskany w wyniku czynu zabronionego. Ponadto z jednego komputera z połączeniem do internetu może korzystać kilka lub nawet kilkanaście osób dziennie, a zatem numer IP nie przesądza jednoznacznie o tożsamości.

Zarejestrowałam sie 28.08 2010 i na żaden pakiet się nie zdecydowałam. Chciałam tylko wypróbować te 10 bezpłatnych dni. Myślałam że jak ten termin minie to przyślą jakiegos maila z pytaniem czy chce dalej wykupić jakiś pakiet ale nic takiego nie przyszło. Pierwszego maila dostałam tydzień temu z prośbą o zapłate (gdzie widniał,o ze 28 zawarłam umowę a na nic sie przecież nie zdecydowałam)- zignorowałam go. Dzisiaj przyszedł nastepny o bardziej poważnej treści i sie wystraszyłam. NIe wiem czy płacić czy nie?

*Dziękuje za wyjaśnienie w sprawie IP

Umowa została zawarta z chwilą rejestracji - jest o tym mowa w regulaminie i jest to praktyka dozwolona przez prawo. Jednakże, aby została naliczona opłata powinna Pani wybrać pakiet cenowy - odpowiednio pobieraczek 5, 10, 20. Skoro została naliczona kwota 94,80 powinna Pani świadomie zdecydować się na opcję 5 - 7,90 * 12 miesięcy. Niestety ich zapis w regulaminie stanowi, że klient automatycznie wybiera pakiet 5.

Uważam, że ich formularz rejestracji jest nieprecyzyjny i krzywdzący dla konsumentów, którzy nie mają możliwości przy rejestracji zdecydowania o wykupieniu danego pakietu - np. 20, który jest tańszy i na okres 3 miesięcy. Proszę napisać czy po dokonaniu rejestracji otrzymała Pani informację o możliwości wyboru pakietu albo czy istnieje taka możliwość w Pani koncie.

Edit: Ciekawi mnie kwestia zmiany pakietu czy też jego dodatkowego wykupienia. Samo wysłanie do nich maila z prośbą wg mnie nie jest wiążące. Na stronie podają informację, że po upływie 10 dni można zdecydować się na pakiet 5,10,20. Tymczasem okazuje się, że umowa zawierana jest na pakiet5 automatycznie nie jednak opcji zmiany. Zakładając, że po okresie 10 dni chcielibyśmy wykupić usługę 20 to nie mamy takiej możliwości, gdyż umowa została zawarta na pakiet5.

Pod tym kątem należałoby zająć się sprawą. Uwagi można zgłosić do Powiatowego Rzecznika Prawa Konsumenta.

Ostatnia edycja:
Niestety nie otrzymałam informacji o możliwości wyboru pakietu, a w koncie też nie ma takiej opcji. Czyli wniosek jest taki - powinnam zapłacić i jestem sama sobie tego winna.W zwiazku tym mam jeszcze jedno pytanie czy jeżeli zapłace wymaganą kwotę bede już miała spokój i "umowa"(której ani nie podpisywałam, ani nie dostałam jej na papierze i na której nie ma adresu i nazwy firmy) wgaśnie po 12 miesiącach?
Dziekuje za pomoc.

Ostatnia edycja:
Jeżeli chce Pani zapłacić proszę napisać do nich o przesłanie na Pani adres faktury bądź e-faktury.
Spełniając świadczenie powinna Pani żądać od wierzyciela pokwitowania. Jeżeli serwis odmówi może się Pani wstrzymać z jego spełnieniem.

Mimo wszystko można próbować uzyskać informacji u Rzecznika.

Dziekuję za rade . Wysłałam prośbe o przesłanie faktury.Z tego co wiem to za 5 dni przyślą mi kolejnego maila juz z numerem sprawy sądowej i z żądaniem uiszenia wpłaty w przeciągu 3 dni. Do tego czasu sie powstrzymam z płaceniem.

Z Rzecznikiem nie jest tak łatwo ponieważ mieszkam poza miastem gdzie ma swoje biuro i na dodatek udziela on porad tylko zamieszkałym w tym mieście. (Jest to dla mnie po prostu śmieszne)

spokojna24 napisał:
Z Rzecznikiem nie jest tak łatwo ponieważ mieszkam poza miastem gdzie ma swoje biuro i na dodatek udziela on porad tylko zamieszkałym w tym mieście. (Jest to dla mnie po prostu śmieszne)

Od kiedy? U mnie udziela każdemu z powiatu. Ponadto można napisać bezpośrednio do UOKiK.

A po drugie: jeśli już Pani zapłaci radzę dla świętego spokoju wysłać im wypowiedzenie.

Miejski Rzecznik Konsumentów w **** udziela porad tylko mieszkańcom ****. Takie coś znalazałam na stronie internetowej. Ale jeszcze zadzwonie do biura i poprosze o jakiś inny kontakt.

Wypowiedzenie wyśle i to na 100%.

kromka1 napisał:
Na ile tę sprawę komplikuje fakt, że córka posłużyła się nieprawdziwym adresem zamieszkania i imieniem, a być może i datą urodzenia (nie umie sobie przypomnieć jaką wpisała). Prawie prawdziwe jest tylko nasze nazwisko, zmieniła w nim jedną literę.:)

Co do tego nie powinno być problemu. W końcu dziecko nie działało z zamiarem osiągnięcia korzyści z tytułu podania fałszywych danych. Co więcej SAMI PISZĄ, że dają dostęp do treści erotycznych a dziecku <18 lat nie wolno.

Na forum prawnym, uzyskałam wiele ważnych dla mojej sprawy wskazówek i porad, za które zerdecznie dziękuję. Jestem już dużo spokojniejsza, wykorzystam tę wiedzę. Mam nadzieję, że będzie to początekiem końca mojej sprawy. Pozdrawiam.

Witam. Ja również mam problem z umową o świadczenie usług Usnet. W związku z tym mam pytanie do spokojnej24. Czy koniec końców uiściłaś tą opłatę?

Temat o pobieraczku na forum jest jeden i to nie ten temat... opcja szukaj. Zamykam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót