Umowa o współpracy - zakaz konkurencji

• Autor wątku Autor wątku bardzosmutny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bardzosmutny

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam :(

Rozliczam się z firmą na podstawie umów o dzieło, podpisałem umowę o współpracy... i czuję że chcą wykorzystać moją niewiedzę :(

W umowie o współpracy:
1. obowiązuje mnie 1 miesięczny okres wypowiedzenia
2. zakaz konkurencji w trakcie jej obowiązywania jak i po przez 12 miesięcy

Pytania :(

1. Czy ten zakaz jest skuteczny skoro jest zawarty jako paragraf umowy o współpracy i nie mam z nimi stosunku pracy umowa o pracę?
2. Czy jeśli wypowiem tą umowę o współprace przysługuje mi to odszkodowanie z racji zakazu (wyczytałem że jest coś takiego bo sami o tym w umowie nie napisali:/)?
3. Czy jeśli firma nie płaci w terminie łamie tym samym umowę o współprace dany zakaz mnie nie obowiązuje gdyż sami łamią prawo?

Dziękuję :(

Nie jest Pan pracownikiem i nie obowiązuje Pana prawo pracy.
Podpisał Pan dobrowolnie umowę cywilną i należy ją przestrzegać.

czyli zakaz obowiązuje a pracodawca nie będzie mi wypłacał odszkodowania tak?

w prawie pracy jest mowa o ważnych informacjach uzasadniających zakaz konkurencji, tutaj czegoś takiego nie ma i jestem na gorszej pozycji tak?

Prawo pracy Pana nie dotyczy.
Pan ma zawartą umowę cywilno-prawną.
Niestety, przed podpisaniem czegokolwiek należy dobrze się zastanowić.

bardzo dziękuję za odpowiedź, rozumiem :/

na jakiej drodze mogę rozwiazać taką umowę gdy druga strona nie dotrzymuje terminów w niej zawartych? wypłaca kasę z opóźnieniem, nie dostarcza materiałów w terminach w niej zawartych...

jak ich zmusić do wywiazywania się z terminu zapłaty pieniędzy?

Trudno doradzić nie znając treści umowy i ewentualnych "haczyków" w niej zawartych.
Art. 642 kc:
par. 1. W braku odmiennej umowy przyjmującemu zamówienie należy się wynagrodzenie w chwili oddania dzieła.
par. 2. Jeżeli dzieło ma być oddawane częściami, a wynagrodzenie zostało obliczone za każdą część z osobna, wynagrodzenie należy się z chwilą spełnienia każdego ze świadczeń częściowych."
Art. 643 kc mówi: "Zamawiający obowiązany jest odebrać dzieło, które przyjmujący zamówienie wydaje mu zgodnie ze swym zobowiązaniem."

Powinien Pan wystawić rachunek, w razie braku zapłąty w umówionym terminie należy wysłać wezwanie do zapłąty, a następnie skierować sprawę na drogę sądową.
Było to już omawiane na forum.

Powrót