Umowa o wykończenie mieszkania - a wadliwa podłoga

• Autor wątku Autor wątku kozlos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kozlos

Użytkownik
Odpowiedzi
166
Witam,

Postaram się opisać mój problem i poprosić o pomoc.

Otóż ktoś skorzystał z usług firmy wykończeniowej. Niestety po położeniu paneli podłogowych została ujawniona wada (szczeliny na łączeniach) przez zamawiającego usługę. Problem został zbagatelizowany, a w odpowiedzi padła informacja, że wystarczy panele ułożyć jeszcze raz i wszystko będzie ok.

Termin odbioru się zbliżał. Nagle dwa dni przed okazało się, iż to nie wina wadliwego ułożenia paneli, a samego produktu - oczywiście zostało to sprawdzone na sam koniec, mimo wczesniejszej informacji (następnego dnia po ułożeniu podłogi). Wykonawca stwierdził, iż w tym wypadku ma prawo przesunąć termin odbioru na czas rozpatrzenie reklamacji u producenta oraz ewentualnej wymiany produktu na pozbawiony wad. Oczywiście nie określają jaki to termin, ile mają ustawowo dni, oraz twierdzą, iż nie musieli sprawdzać tego od razu po moim zgłoszeniu o istniejącej wadzie.

I jesteśmy w kropce. Termin mija, a mieszkanie nadal bez podłóg. Wykonawaca nakazuje czekać i czekać.

Czy jest jakiś sposób by to przyśpieszyć? Czy mam możliwość zerwania umowy i zlecenia dokończenia tych prac innej firmie, a następnie potrącić tą kwotę z wynagrodznia wykonawcy?

czy jest jakiś ustawowy czas rozpatrzenia tego typu reklamacji?

Troche moze namieszalem, prosze o odpowiedz na nastepujace pytania:

Z jakiego tytylu zareklamowac wyzej opisana podloge? Rekojmia? Gwarancj? Niezgodnosc z opisem?

Czy to ja moge (i jaki najkrotszy) wyznaczyc termin usuniecia usterki (wymiany podlogi) pod rygorem zerwania umowy?

Czy moge zagrozic w/w zerwaniem umowy, wykonaniem uslugi przez inna firme, przedstawieniem faktur i potraceniem tej czesci z wynagrodzenia? (Ostatnia transza platna po odbiorze mieszkania)

Czy sa jakies inne sposoby by przyspieszyc caly proces?

Powrót