Umowa o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy

• Autor wątku Autor wątku JaCube
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JaCube

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Dzień dobry wszystkim,

Piszę z zapytaniem odnośnie sytuacji w której się znalazłem, otóż dostałem propozycję pracy w konkurencyjnej firmie na dużo lepszych warunkach, jednak przy podpisywaniu umowy o pracę w obecnej firmie musiałem również podpisać umowę o zakazie konkurencji po ustaniu stosunku pracy. Umowa ta mówi,że po rozwiązaniu stosunku pracy nie mogę pracować przez sześć miesięcy w firmie świadczącej te same czy też powiązane usługi (wymieniona jest lista rodzajów tych usług, charakterystyczna dla branży). Z tego powodu pracownikowi przysługuje odszkodowanie w wysokości 25% miesięcznego wynagrodzenia przez 6 miesięcy, ale w przypadku naruszenia umowy pracownik musi zwrócić kwotę otrzymanego odszkodowania i dodatkowo wynagrodzenie za ostatnie 6 miesięcy trwania stosunku pracy. Pracodawca ma prawo dochodzić odszkodowania przekraczającego wysokość kary umownej.
To, że warunek łamiący tę umowę zaistnieje jestem pewny, nie ma co do tego wątpliwości, ta firma jest bezpośrednią konkurencją. Z tego co zdążyłem przeczytać w artykułach prawniczych, umowa taka jest w pełni zgodna z polskim prawem pracy i jest prawidłowo sporządzona. Chciałem zapytać, czy ktoś spotkał się już z taką sytuacją i jak sobie z nią poradził? Czy jedyną opcją jest dogadanie się z pracodawcą tj. rozwiązanie tej umowy lub też po prostu liczenie na to, że pracodawca nie podejmie żadnych kroków prawnych? Czy prawdą jest również, że złamania tej umowy może zostać odnotowane na świadectwie pracy?

Dziękuję i pozdrawiam.

JaCube napisał:
Czy prawdą jest również, że złamania tej umowy może zostać odnotowane na świadectwie pracy?
Nie , tego sie nie wskazuje w świadectwie pracy

Napisz na jakim stanowisku pracujesz

Jestem informatykiem w firmie o bardzo wąskiej specjalizacji, stąd ta klauzula aby nie przemycić do konkurencji pewnych rozwiązań.

Jedyna opcja to rozwiązać umowę o zakazie konkurencji lub skonsultować sprawe z prawnikiem w realu - najlepiej takiego od prawa pracy

Powrót