umowa o zakazie konkurencji

• Autor wątku Autor wątku lipa13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lipa13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Chcialbym prosic o pomoc.
Jako osoba fizyczna mam zalozona firme. Jestem w stosunku samozatrudnienia. Moja firma zawarla umowe - nazwijmy ja umowa o wspolprace i swiadczenie uslug z firma zajmujaca sie pewna dzialalnoscia handlowa. Podpisalem rowniez umowe o zakazie konkurencji przez rok od ustania wspolpracy. Chcialbym podjac wspolprace z inna firma o takim samym profilu handlowym, jednak zabraniaja mi tego warunki umowy o zakazie konkurencji. W umowie tej nie ma nic o odszkodowaniu. Czy ta umowa o zakazie konkurencji jest w ogole wazna? Czy ta umowa o wspolprace i swiadczenie uslug miedzy moja firma i firma z ktora ja podpisalem ma charakter umowy wg prawa pracy? Czy jest to moze umowa cywilistyczna? Czy moge w jakis sposob uchylic sie od tej umowy o zakazie konkurencji?

To nie jest temat dla prawa pracy.
Umów cywilnoprawnych pomiędzy przedsiębiorcami należy przestrzegać.
Roszczenia rozstrzyga sąd gospodarczy.

przepraszam za zly dzial

czyli to jest umowa z zakresu prawa cywilnego?
jezeli nie bylo w niej mowy o odszkodowaniu to znaczy ze mi sie nie nalezy? wg prawa pracy odszkodowanie sie nalezy, jednak czy ten przypadek mozna rozpatrywac w kategoariach prawa pracy?

Prawo pracy nic do tego nie ma. Trzeba uważać, co się podpisuje, potem są kłopoty.

czyli teraz przez rok mam zawiesic swoja dzialalnosc? i nawet nie bede mial z tego powodu zadnego odszkodowania?
przeciez ta umowa o zakazie konkurencji po ustaniu wspolpracy uniemozliwia mi prace w wyuczonym zawodzie.
czy da sie jakos to ominac? co jesli umowa o wspolprace i umowa o zakazie konkurencji w sposob bardzo jednostronny narzuca mi obowiazki?
czy jest jakakolwiek mozliwosc na to abym mogl podjac wspolprace z inna firma o takim samym zakresie dzialalnosci?

Konstrukcja zakazu konkurencji opiera się na odszkodowaniu dla pracownika, podlegającego takiemu zakazowi. Innymi słowy, za powstrzymywanie się przez dany okres czasu przez taką osobę od świadczenia pracy o charakterze konkurencyjnym, pracownikowi przysługuje odszkodowanie.

LukaszWawa napisał:
Konstrukcja zakazu konkurencji opiera się na odszkodowaniu dla pracownika, podlegającego takiemu zakazowi. Innymi słowy, za powstrzymywanie się przez dany okres czasu przez taką osobę od świadczenia pracy o charakterze konkurencyjnym, pracownikowi przysługuje odszkodowanie.
Gdzie tu mamy pracownika?
Mamy tu umowę zawartą między przedsiębiorcami.
Umowa zawarta pomiędzy przedsiębiorcami może przewidywać zakaz działalności konkurencyjnej. Wówczas zawarta umowa wiąże strony zgodnie z jej zapisami.
W umowie można zapisać ewentualne kary, czy też rekompensaty.
W przypadku braku takich zapisów, stosuje się zapisy ustawy z dnia 16 kwietnia 1993 roku, o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.

Ostatnia edycja:
Rzeczywiście, Januszu, masz rację, zbyt szybko przeczytałem pytanie :)

Nie zmienia to jednak wcale faktu, że sens umowy o zakazie konkurencji opiera się na swoistej rekompensacie. Jednocześnie, w niniejszej sprawie, wobec braku zastrzeżeń w umowie, sytuacja nie wygląda wcale kolorowo.

W umowie zawartej pomiędzy przedsiębiorcami, rekompensata może być przewidziana, ale nie musi.
Tym się to różni od rekompensat należnych pracownikowi, a zapisanych w kodeksie pracy.

Powrót