Umowa opcji. Czy muszę podpisać?

• Autor wątku Autor wątku Maciek28
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maciek28

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dobry wieczór,
kontaktuję się z Państwem w bardzo ważnej dla mnie sprawie.
Mianowicie z zawodu jestem aktorem i jakiś czas temu podpisałem umowę o artystyczne wykonanie i przeniesienie praw. Umowa na szczęście się skończyła (nie był to przyjemny okres w moim życiu) lecz zawarte w niej było cytuję: "Wykonawca udziela Producentowi wyłącznej i nieodwracalnej opcji na skorzystanie z usług wykonawcy na kolejne sezony serialu"
Tu pojawia się moje pytanie czy jestem skazany na dalszą pracę czy istnieje jakakolwiek możliwość odwołania się od "Umowy opcji" ?
Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam
Maciej

Nie ma nieodwracalnych opcji na wykonywanie usług, każdą taką umowę można wypowiedzieć. Czasy niewolnictwa dawno minęły.
Przepis prawny:
Kodeks cywilny
Art. 353^1. Strony zawierające umowę mogą ułożyć stosunek prawny według swego uznania, byleby jego treść lub cel nie sprzeciwiały się właściwości (naturze) stosunku, ustawie ani zasadom współżycia społecznego.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuje za tak szybką odpowiedz. Czy mógłby mi Pan jeszcze powiedzieć czy mógłbym się posiłkować jakimś paragrafem bądź jakiś argumentami? Mam nadzieję, że nie brzmię na bardzo niedouczonego ale po prostu jestem bardzo zmartwiony całą sytuacją i staram się z niej jak najszybciej wybrnąć.

nie ma potrzeby cytować całych postów pod którymi bezpośrednio się wypowiada. mod

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Tak tak, przepraszam, nie załadował mi się wcześniej przepis prawny. Jeszcze raz bardzo dziękuję za odpowiedz.

Pozdrawiam

Co do zasady, przed podpisaniem jakiejkolwiek umowy, jeśli masz wątpliwości, nie rozumiesz jej treści, zapytaj specjalisty.

Teraz już niestety wiem, jak podpisywałem umowę do domem produkcyjnym cieszyłem się, że ktoś w końcu dał mi szansę lecz nie spodziewałem się, że bedę tak traktowany, wtedy nie przeszkadzała mi ta "umowa opcji" zapisana w umowie zasadniczej, teraz nie wyobrażam sobie kolejnego roku z brakiem rozwoju i złym traktowaniem mojej osoby, dlatego bardzo mnie Pan pocieszył swoją wiadomością.

Powrót