umowa - osoby nie prowadzące działalności

• Autor wątku Autor wątku pawel_k
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawel_k

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
witam serdecznie.

przepraszam jeśli temat był już poruszony ale szukam od 45 minut odpowiedzi i nie znalazłem :)

Prowadzę stronę internetową do której chciałbym zamówić wykonanie projektu graficznego. Projekt ten miałby wykonać mój znajomy. Problem (chyba) w tym, że żaden z nas nie prowadzi działalności gospodarczej, a ja chciałbym zapłacić mu za wykonanie pracy (oficjalnie, żeby nie było to pod stołem). A co za tym idzie pojawiają się w mojej głowie wątpliwości:
- jaki typ umowy powinniśmy zawrzeć ?
- w jaki sposób naliczyć (według jakich stawek itp.) podatek oraz na jakiej zasadzie go odprowadzić ?

Na ten moment więcej pytań nie mam :)

z góry dziękuję za odpowiedź,

pozdrawiam,
Paweł Kocot

1) Umowa o dzieło

2) 19% podatku dochodowego od kwoty wynagrodzenia pomniejszonego o 20% kosztów uzyskania przychodu (koszty mogą być większe, ale trzeba by to wykazać, co w przypadku projektu graficznego raczej będzie trudne :) )

dziękuję bardzo za odpowiedź :)

dodatkowo mam pytanie - w jaki sposób (jako osoba nie prowadząca działalności gospodarczej) mam się rozliczyć z urzędem skarbowym? sam wykonując przeróżne umowy o dzieło zawsze na koniec roku dostawałem pity, ale nie wiem w jaki sposób miałby ja to zrobić? i na czyjej głowie spoczywa w takim wypadku odprowadzenie podatku?

pozdrawiam,
Paweł Kocot

Powrót