Umowa po stażu z PUP, czy można zmienić miejsce odbywania?

• Autor wątku Autor wątku drannox
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

drannox

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Za niedługo kończę staż i otrzymam umowę o pracę na 3 miesiące, której tak wymaga PUP. Firma w której pracuję ma kilka oddziałów i chciałem dowiedzieć się czy muszę odbyć tą umowę akurat w tym, w którym odbywałem staż?
Chciałem przenieść się do tego w innym mieście (inny urząd pracy) ze względu na warunki rozwoju. Według mojego kadrowego, który rzekomo kontaktował się z PUPem to nie możliwe, ale moim zdaniem po prostu nie chce mu się kombinować żeby to zmienić.
Był ktoś w podobnej sytuacji albo ma jakąś wiedzę na ten temat?
Pozdrawiam

Rozumiem, że każdy oddział nie jest osobnym podmiotem, a zobowiązanie określone w umowie z PUP dotyczy podmiotu (firmy) jako całości, a nie poszczególnych oddziałów czy tak?
Jeśli tak, to o ile miejsce pracy będzie spełniało warunki tzw. "odpowiedniej pracy", tylko w gestii pracodawcy jest w którym oddziale to nastąpi. Oczywiście to zależy też od możliwości kadrowych pracodawcy np. w jednym oddziale może być wystarczająco dużo pracowników, a w innym za mało. O tym już decyduje pracodawca.

A tutaj podaję definicję odpowiedniej pracy - oznacza zatrudnienie lub inną pracę zarobkową, które podlegają ubezpieczeniom społecznym i do wykonywania których bezrobotny ma wystarczające kwalifikacje lub doświadczenie zawodowe lub może je wykonywać po uprzednim szkoleniu albo przygotowaniu zawodowym dorosłych, a stan zdrowia pozwala mu na ich wykonywanie oraz łączny czas dojazdu do miejsca pracy i z powrotem środkami transportu zbiorowego nie przekracza 3 godzin, za wykonywanie których osiąga miesięczne wynagrodzenie brutto, w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy. - art. 2 ust. 1 pkt. 16 ustawy o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy.

Ostatnia edycja:
Firma biorąc mnie na staż podpisała zobowiązanie przyjęcia mnie na 3 miesięczną umowę o pracę. Umowa stwierdzała, że miejsce odbywania pracy musi być takie same jak miejsce stażu.
Dziś byłem w PUPie i dowiedziałem się, że firma musi wysłać oświadczenie wraz z moją zgodą do urzędu, w którym prosi o zmianę warunków umowy. Dopiero wtedy komisja rozpatrzy podanie i zadecyduje o ewentualnym aneksie do dokumentów.

drannox napisał:
Firma biorąc mnie na staż podpisała zobowiązanie przyjęcia mnie na 3 miesięczną umowę o pracę. Umowa stwierdzała, że miejsce odbywania pracy musi być takie same jak miejsce stażu. Dziś byłem w PUPie i dowiedziałem się, że firma musi wysłać oświadczenie wraz z moją zgodą do urzędu, w którym prosi o zmianę warunków umowy. Dopiero wtedy komisja rozpatrzy podanie i zadecyduje o ewentualnym aneksie do dokumentów.
Skoro w umowie był zapis na temat miejsca pracy, to faktycznie, aby teraz go zmienić musi zostać sporządzony aneks do umowy. Ale o ile firma o to wystąpi i sam zainteresowany podjęciem pracy się zgadza (czyli Pan) nie sądzę, żeby dla PUP stanowiło to problem. Firma musi postąpić wg. instrukcji PUP i powinno być w porządku.

Powrót