Umowa pozorna

• Autor wątku Autor wątku Anna345y
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna345y

Użytkownik
Odpowiedzi
180
Dnia 10.01 otrzymałam skierowanie na badania wstępne. 14.01 wykonałam badania i podpisałam umowę obowiązującą od 15.01.
Dnia 15.01 źle się poczułam (grypa) udałam się na chorobowe (nie poszłam do pracy na zmianę nocną z dnia 15 na 16.01 (1 dzień pracy).
Czy to przesłanki umowy pozornej? Choroba to zdarzenie nagle przecież, to nie ciąża etc. (Strony Umowy nie są spokrewnione etc.) Czy składać odwołanie?

Czy choroba 1 dnia lub na początku zatrudnienia oznacza że zawsze to umowa pozorna? Nie można rozchorowac się w pierwszych dniach trwania Umowy?

Ostatnia edycja:
rozapcp napisał:
Można. Ale nikt ci nie zapłaci za okres tej choroby.

A to z jakiej racji? Czym się niby różni zwolnienie lekarskie w pierwszym dniu od zwolnienia w dniu 150tym?

rozapcp napisał:
Można. Ale nikt ci nie zapłaci za okres tej choroby.

Prawo do chorobowego miałam od 1 dnia pracy ponieważ poprzednia umowa zakończyła się 2 tyg. przed podjęciem nowego zatrudnienia (pracowałam tam kilka miesiecy). Pracodawca wypłacił chorobowe za okres umowy, sprawa tyczy się zasiłku po ustaniu zatrudnienia...

Czy choroba w pierwszych dniach po podjęciu pracy (lub przed podjęciem pracy, jeśli umowa była zawarta w X dniu lecz umowa obowiązywała od dnia Y, a choroba rozpoczęła się w okresie pomiędzy podpisaniem umowy A dniem podjęcia pracy) oznacza że to umowa pozorna? Wiem że często ZUS uznaje umowy za pozorne np w takiej sytuacji 10.01 ktoś złamał mogę, a później płatnik zgłasza taką osobę np. Dnia 15.01 do ubezp chorobowego można wtedy domniemywać że umowa była podpisana od 09.01 (czyli mogła być podpisana z datą wsteczna), jednak moją sytuacja jest całkiem odmienna... podpisana umowa z agencją pośrednictwa pracy na stanowisko w którym mam wieletnie doświadczenie, nawet .oje wynagrodzenie bylo o 20% nizsze niz w poprzednim zakladzie pracy (szukalam pracy pierwszej lepszej aby nie zostac bez srodkow do zycia) etc.

Ostatnia edycja:
A do kiedy trwało zwolnienie lekarskie a do kiedy umowa?

Sernik65 napisał:
Czym się niby różni zwolnienie lekarskie w pierwszym dniu od zwolnienia w dniu 150tym?
Tak zwanym okresem wyczekiwania.
Bo odniosłam wrażenie, że to Twoja pierwsza praca albo praca po długim okresie przerwy... Inaczej bys się raczej nie pytała o pozorność...

Sernik65 napisał:
A do kiedy trwało zwolnienie lekarskie a do kiedy umowa?

Dnia 10.01 otrzymałam skierowanie na badania wstępne. 14.01 wykonałam badania i podpisałam umowę obowiązującą od 15.01.
Dnia 15.01 źle się poczułam (grypa) udałam się na chorobowe (nie poszłam do pracy na zmianę nocną (22.00) z dnia 15 na 16.01 (1 dzień pracy).

W dniu podpisania umowy nie miałam oznak choroby pojawiły w kolejnym dniu, gdybym miała oznaki choroby nie przeszlabym badań wstepnych, zapewnia jak bym kichała i miała katar również by pracodawca wstrzymał się z podpisaniem Umowy...

Ostatnia edycja:
Anna345y napisał:
Dnia 15.01 źle się poczułam (grypa) udałam się na chorobowe (nie poszłam do pracy na zmianę nocną (22.00) z dnia 15 na 16.01 (1 dzień pracy).

W dniu podpisania umowy nie miałam oznak choroby pojawiły w kolejnym dniu, gdybym miała oznaki choroby nie przeszlabym badań wstepnych, zapewnia jak bym kichała i miała katar również by pracodawca wstrzymał się z podpisaniem Umowy...

To nie jest odpowiedź na moje pytanie. Pytałem DO kiedy byłaś na zwolnieniu i DO kiedy trwała umowa.

Sernik65 napisał:
To nie jest odpowiedź na moje pytanie. Pytałem DO kiedy byłaś na zwolnieniu i DO kiedy trwała umowa.

umowa 15.01 - 14.02, zwolnienie lekarskie do obecnej chwili

umowę można uznać za umowę pozorną tylko z samego domniemania, oceny ZUS-u, czy trzeba to wykazać?
zapewnie pracodawca nie będzie się odwoływał, jemu to na rękę, będzie mógł się od pracownika domagać zwrotu wynagrodzenia chorobowego które pracownikowi wypłacił...

Ostatnia edycja:
No to nie ma dziwne że ZUS uznał to za umowe pozorną i nie dlatego że zachorowałaś pierwszego dnia...

Nikt przecież nie przewodzi ile będzie trwała choroba (tak jak długo będzie trwał koronawirus). Choroba to zdarzenie nagle, nie do przewidzenia, czasem gdy chorujemy na chorobę X, może się pojawić w trakcie inna choroba... (dobrze by było gdyby medycyna mogła przewidzieć kiedy i na co zachorujemy)
Jeśli choroba by trwała krótko to umowa by nie była pozorna?
Czy takie twierdzenia nie należy traktować jako gołoslowne? Aby uznać umowę za pozorną przecież ZUS musi wykazać że obie strony umowy miały świadomość że umowa nie będzie realizowana...

Np. Dla stwierdzenia, że umowa o pracę została zawarta dla pozoru, konieczna jest świadomość obu stron, że umowa ta nie będzie realizowana, a ma zmierzać jedynie do zapewnienia świadczeń z ubezpieczenia społecznego.
Takie stanowisko zajął Sąd Apelacyjny w Gdańsku w wyroku z 4 marca 2016 r. (III AUa 1675/15).
STAN FAKTYCZNY
1 sierpnia 2014 r. spółka zawarła ze swoim dotychczasowym zleceniobiorcą umowę o pracę na okres próbny. Tego samego dnia poszedł on jednak na zwolnienie lekarskie, na którym przebywał prawie cztery miesiące....

Ostatnia edycja:
Anna345y napisał:
Nikt przecież nie przewodzi ile będzie trwała choroba (tak jak długo będzie trwał koronawirus). Choroba to zdarzenie nagle, nie do przewidzenia, czasem gdy chorujemy na chorobę X, może się pojawić w trakcie inna choroba... (dobrze by było gdyby medycyna mogła przewidzieć kiedy i na co zachorujemy)
Jeśli choroba by trwała krótko to umowa by nie była pozorna?
Czy takie twierdzenia nie należy traktować jako gołoslowne? Aby uznać umowę za pozorną przecież ZUS musi wykazać że obie strony umowy miały świadomość że umowa nie będzie realizowana...

Np. Dla stwierdzenia, że umowa o pracę została zawarta dla pozoru, konieczna jest świadomość obu stron, że umowa ta nie będzie realizowana, a ma zmierzać jedynie do zapewnienia świadczeń z ubezpieczenia społecznego.
Takie stanowisko zajął Sąd Apelacyjny w Gdańsku w wyroku z 4 marca 2016 r. (III AUa 1675/15).
STAN FAKTYCZNY
1 sierpnia 2014 r. spółka zawarła ze swoim dotychczasowym zleceniobiorcą umowę o pracę na okres próbny. Tego samego dnia poszedł on jednak na zwolnienie lekarskie, na którym przebywał prawie cztery miesiące....

Jeżeli zachorowałabyś powiedzmy na 2 tygodnie a potem pracowała do dnia dzisiejszego myśle że nikt by się nie przyczepił. Natomiast tutaj nie przepracowałaś nawet 1 minuty, więc nie rozumiem skąd twoje zdziwienie. Ponadto fakt, że nie podałaś pełnej informacji o terminach a próbowałaś się skupić na tym że zachorowałaś pierwszego dnia pozwala mi sądzić że doskonale zdajesz sobie sprawę że ta umowa wygląda na książkowy wręcz przykład umowy pozornej.

Nie oznacza to że jeżeli nie była to umowa pozorna to się odwołaj i przedstaw argumenty do ZUS na swoją korzyść. W mojej opinii jednak ZUS będzie stał na swoim stanowisku.

Przeciez aby uznać umowę o pracę o pracę ZUS musi wykazać że obie strony umowy miały świadomość tego (już w chwili podpisania umowy) ze umowa nie będzie realizowana, w przeciwnym razie nie można mówić o pozornosci... (np kobieta w ciąży podpisuje umowę etc.)
Powyżej przedstawiła wyrok sądu przyklad książkowy w mojej sytuacji

Ostatnia edycja:
W Polsce nie ma prawa precedensu to po pierwsze. Po drugie ZUS to nie sąd i będzie musiał cokolwiek wykazywać dopiero jeżeli sprawa trafi do sądu. Na razie ty musisz przekonać ZUS. A jeżeli jak sama napisałaś pracodawca potwierdzi pozorność umowy to sukcesów nie wróże.
Jak napisałem wyżej jeżeli jest jak mówisz to się odwołuj i próbuj. Tylko nie tak jak tu że kręcisz i zatajasz informacje.

Sernik65 napisał:
A jeżeli jak sama napisałaś pracodawca potwierdzi pozorność umowy to sukcesów nie wróże.

co to znaczy pracodawca potwierdzi pozorność Umowy? powie że wiedział miał świadomość że pracownik nie zamierza świadczyć pracy, lecz i i tak zdecydował się podpisać Umowę? - przecież to wiadome że pracodawcy dbają o swój interes po co zaprzeczać lepiej powiedziec ze to umowa pozorna chociać mozemy otrzymać to co wypłaciliśmy pracownikowi...

w przypadku uznania umowy za pozorną pracownik musi zwrócić to co otrzymał od pracodawcy (np. wynagrodzenie chorobowe), nawet jeśli wydał/zużył te środki?

A jak myśllisz czy wydanie nieprawnie uzyskanych środków zwalnia z obowiązku ich zwrotu?

Sernik65 napisał:
A jak myśllisz czy wydanie nieprawnie uzyskanych środków zwalnia z obowiązku ich zwrotu?

Obowiązek wydania korzyści lub zwrotu jej wartości wygasa, jeżeli ten, kto korzyść uzyskał, zużył ją lub utracił w taki sposób, że nie jest już wzbogacony, chyba że wyzbywając się korzyści lub zużywając ją powinien był liczyć się z obowiązkiem zwrotu
w powyższej sytuacji trudno mówić aby pracownik miał świadomość w chwili gdy te srodki otrzymał, aby liczył się z tym że te środki będzie musiał zwrócić....

np. wyrok Sądu Najwyższego z 20 lutego 2018 r., II PK 351/16

lecz nie spotkałam się z sytuacją dot. pozornej Umowy w orzecznictwie, jaka jest praktyka Sądów...

ale ile zwrócić tyle co przelał pracodawca pracownikowi na konto? co z kosztami jakie poniósł pracodawca na zaliczkę na podatek, zusy etc.

Ostatnia edycja:
Anna345y napisał:
Obowiązek wydania korzyści lub zwrotu jej wartości wygasa, jeżeli ten, kto korzyść uzyskał, zużył ją lub utracił w taki sposób, że nie jest już wzbogacony, chyba że wyzbywając się korzyści lub zużywając ją powinien był liczyć się z obowiązkiem zwrotu
w powyższej sytuacji trudno mówić aby pracownik miał świadomość w chwili gdy te srodki otrzymał, aby liczył się z tym że te środki będzie musiał zwrócić....

np. wyrok Sądu Najwyższego z 20 lutego 2018 r., II PK 351/16

lecz nie spotkałam się z sytuacją dot. pozornej Umowy w orzecznictwie, jaka jest praktyka Sądów...

ale ile zwrócić tyle co przelał pracodawca pracownikowi na konto? co z kosztami jakie poniósł pracodawca na zaliczkę na podatek, zusy etc.

Jeżeli pracownik zawierał umowę pozorną to musiał się liczyć z ich zwróceniem, bo miał świadomość że środki uzyskuje nieprawnie.

Pracodawca musi oczywiście skorygować wszelką dokumentację dotyczącą pracownika. Środki może przeksięgować na poczet przyszłych składek ZUS albo wnioskować o zwrot.

Powrót