umowa pożyczki /brak splaty

• Autor wątku Autor wątku OszukanyJan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

OszukanyJan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam , mam taki problem ponieważ podpisałem umowę pożyczki.
Pozyczyłem 10 000 zł oczywiście w nie dostałem zwrotu gotówki w wyznaczonym czasie i osoba której pożyczyłem pieniądze zniknęła. dodam ze odsetki zawarte na umowie to 40 000 tys złotych. Prosze o informację czy moge się jakoś sądownie domagać zwrotu moich pieniędzy ? od czego zacząć? czy jeśli nie zostanie doręczona wezwania do zapłaty, co robić?

Nie dlatego prosze o pomoc

Kiedy pożyczyłeś? Kilka miesięcy? Więcej?

Tydzien i nie ma z nim kontaktu

Szanowny Panie
Odsetki to lichwa. Chciwość gubi.
Może pan dochodzić odsetek ustawowych. Wezwanie do zapłaty za zpo, z terminem. Brak zapłaty do sądu

Tak tez myślałem tylko w wezwaniu do zapłaty wpisać te 10 tys? Plus odsetki ustawowe ?
To miała byc szybka pożyczka.

A co w momencie jak nie bedzie odbierał korespondencji ?

Jak nie będzie odbierał korespondencji to będziesz martwił się później.

Nie pisz posta pod postem.
Używaj funkcji "edytuj" aktywnej 20 minut.

man62 napisał:
Jak nie będzie odbierał korespondencji to będziesz martwił się później.

Nie pisz posta pod postem.
Używaj funkcji "edytuj" aktywnej 20 minut.

Z tego co już się orientowałam to nie przebywa w miejscu zameldowania i nikt nie wie gdzie jest .
Co do wezwania to dobrze napisałem ?
Na podstawie art. 476 Kodeksu cywilnego (Dz. U. z 1964 r. nr 16, poz. 93, z późn. zmianami) wzywamy do natychmiastowego uregulowania należnej sumy w wysokości 10 000 zł, wynikającej z Umowy podpisanej ...

OszukanyJan napisał:
Z tego co już się orientowałam to nie przebywa w miejscu zameldowania i nikt nie wie gdzie jest .
I tu możesz mieć problem.
Niemniej jednak od czegoś musisz zacząć,
obecnie takie pismo jest jak najbardziej właściwe.
Warto podać również datę spłaty zawartą w umowie, ustawowe odsetki od owej daty,
jak również realny termin spłaty (np. 14 dni).

man62 napisał:
I tu możesz mieć problem.
Niemniej jednak od czegoś musisz zacząć,
obecnie takie pismo jest jak najbardziej właściwe.
Warto podać również datę spłaty zawartą w umowie, ustawowe odsetki od owej daty,
jak również realny termin spłaty (np. 14 dni).

Czy jeśli będę miał niedoręczone 2 pisma to wtedy mogę zgłosić sprawę do sądu ?

Jeżeli chcesz odzyskać pieniądze to raczej nie masz innej alternatywy.

korf napisał:
Szanowny Panie
Może pan dochodzić odsetek ustawowych. Wezwanie do zapłaty za zpo, z terminem. Brak zapłaty do sądu

Co do wezwania to dobrze napisałem ?
Na podstawie art. 476 Kodeksu cywilnego (Dz. U. z 1964 r. nr 16, poz. 93, z późn. zmianami) wzywamy do natychmiastowego uregulowania należnej sumy w wysokości 10 000 zł, wynikającej z Umowy podpisanej ...

ksk80 napisał:
należą odsetki maksymalne w takim wypadku
Czy mógłbyś bardziej objaśnić co masz na myśli?
Jakaś podstawa prawna?
Jakieś zasady współżycia społecznego?

ksk80 napisał:
Pomijając kwestie ocenne
To nie jest ocena, fakt który wynika z przepisów.
ksk80 napisał:
to się należą odsetki maksymalne w takim wypadku :)
Co do zasady...(przywołujesz art 359KC) jednak. Dłużnik dużo może....
KC Art. 388. § 1. Jeżeli jedna ze stron, wyzyskując przymusowe położenie, niedołęstwo lub niedoświadczenie drugiej strony, w zamian za swoje świadczenie przyjmuje albo zastrzega dla siebie lub dla osoby trzeciej świadczenie, którego wartość w chwili zawarcia umowy przewyższa w rażącym stopniu wartość jej własnego świadczenia, druga strona może żądać zmniejszenia swego świadczenia lub zwiększenia należnego jej świadczenia, a w wypadku gdy jedno i drugie byłoby nadmiernie utrudnione, może ona żądać unieważnienia umowy. § 2. Uprawnienia powyższe wygasają z upływem lat dwóch od dnia zawarcia umowy.
w związku
Art. 58. § 1. Czynność prawna sprzeczna z ustawą albo mająca na celu obejście ustawy jest nieważna, chyba że właściwy przepis przewiduje inny skutek, w szczególności ten, iż na miejsce nieważnych postanowień czynności prawnej wchodzą odpowiednie przepisy ustawy. § 2. Nieważna jest czynność prawna sprzeczna z zasadami współżycia społecznego. § 3. Jeżeli nieważnością jest dotknięta tylko część czynności prawnej, czynność pozostaje w mocy co do pozostałych części, chyba że z okoliczności wynika, iż bez postanowień dotkniętych nieważnością czynność nie zostałaby dokonana.

korf napisał:
To nie jest ocena, fakt który wynika z przepisów.
Z przepisów nie wynikają fakty, ale to na marginesie ;)
Napisałeś:
korf napisał:
Otóż odsetki to nie lichwa, a czy chciwość gubi nie podejmuję się dyskutować :)
korf napisał:
Co do zasady...(przywołujesz art 359KC) jednak. Dłużnik dużo może....
No może, może, jeszcze brakuję piątki do kompletu, tak czy siak, w takich wypadkach odsetki maksymalne to zasada. Ty jako zasadę nie wiedzieć czemu wskazałeś ustawowe. I tyle.

man62 napisał:
W dalszym ciągu nie odpowiedziałeś na pytanie.
Pytanie o "jakąś podstawę prawną"?
Proszę bardzo, choć nie sądziłem, że jej znalezienie to jakaś trudność :)

Art 359 § 2(2). Jeżeli wysokość odsetek wynikających z czynności prawnej przekracza wysokość odsetek maksymalnych, należą się odsetki maksymalne.

Powrót