Umowa pożyczki - opłaty za upomnienia

• Autor wątku Autor wątku Mariusz_G
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mariusz_G

Witam,
Mam spisaną z dłużnikiem umowę pożyczki za pośrednictwem portalu pożyczkowego.
Termin spłaty minął i pieniądze nie zostały oddane.
W umowie jest następujący zapis:

" Wysokość opłat jakie obciążają pożyczkobiorcę związane z czynnościami windykacyjnymi podjętymi przez pożyczkodawcę:
-koszt monitu telefonicznego 10zl
-koszt monitu pocztą tradycyjną 15zl
-koszt ostatecznego wezwania do zapłaty 15zl
-koszt złożenie pozwu w EPU 50zl "

Pytanie 1
Czy taki zapis jest zgodny z prawem i czy składając pozew o zapłatę w postępowaniu upominawczym powyższe koszty windykacji zostaną zasądzone ?

Pytanie 2
Ile płatnych upomnień można wysłać pożyczkobiorcy i jak często można je wysyłać?
Rozumie że dzwonienie do klienta co 10 min i doliczanie 10zl za każdy telefon jest nieracjonalne, ale np. raz na tydzień... dwa?

Pozdrawiam

Regulamin działa obustronnie, tzn. dla Ciebie jak i dla niego. Możesz te koszty ująć w pozwie, wyjaśniając na jakiej podstawie zostały ujęte. Od Sądu zależy czy koszty zostaną Tobie zwrócone. Nie wiem kim jest dłużnik, czy miała opóźnienia w spłacie ? czy w ogóle nie spłacił żadnej raty ? czy jest z nim kontakt ? Jeżeli nie ma kontaktu sugeruję od razu wysłać wezwanie do zapłaty.

Akurat co robić z dłużnikiem to mam pojęcie.
Chodzi mi tylko o kwestie tych opłat za upomnienia.

Hipotetyczna sytuacja:
Pożyczka 50zł - brak spłaty
monit telefoniczny co tydzień x 4 - 40zł
przed sądowe wezwanie do zapłaty x1 - 15zł
pozew do EPU - 50zł

roszczenia w pozwie:

pożyczka 50zł + odsetki umowne
koszty windykacji 105zł - bez odsetek

Zastanawia mnie czy koszty windykacji nie są wygórowane i uzasadnione.

Ja sądzę, że są wygórowane :) Ale tak jak napisałem powyżej masz prawo zgodnie z regulaminem ująć wszystkie powyższe koszty w pozwie.

no ja też myślę że są wygórowane :)
pytanie tylko czy to przejdzie w sądzie- nie chce tracić czasu na odrzucone pozwy...
chyba puszcze jeden taki "eksperymentalny" - zobaczymy czy przejdzie

Powrót