Umowa Pożyczki prywatnej - jak odzyskać

• Autor wątku Autor wątku Lamborgini
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lamborgini

Użytkownik
Odpowiedzi
34
Miałem kredyt hipoteczny w chf, który wziołem m.in. na spłatę zobowiązań Pani x. Pani x w 2008r. napisala mi odręcznie, że zobowiązuje sie do spłaty zaciągniętego przeze mnie kredytu w takim i takim banku - spłata do końca 2008r. Na tej odrecznie spisanej umowie sa nasze imiona, nazwiska nr dowodu osobistego oraz podpisy stron. Do dzisiaj pieniedzy nie odzyskałem. Pytanie:
1. jaką mam szanse odzyskać te pieniadze na drodze sadowej?
2. od czego zacząć i czy ta umowa się nie przedawniła.

dzięki za link. Ale czy taka odręcznie spisana umowa, gdzie jest podany bank, waluta w jakiej kredyt był wzięty oraz informacja, że zobowiązuje sie do spłaty "połowy" - czy to wystarczy aby sad uznał to za umowę prywatną? dokumenty o wartosci kredytu - mam

Ta osoba w ogóle nie spłacała kredytu ? Nie spłaciła ani jednej raty ? Dlaczego odzywasz się w 2012 roku w sprawie długu ?

kredyt był na mnie - a ja z tego kredytu dalem jej kase a ona sie zobowiązała oddać - ale do tej pory tego nie zrobiła

Wyślij wezwanie do zapłaty z terminem spłaty 7 dni od otrzymania pisma. Wzory znajdziesz w google. Jeżeli po tym terminie nie odzyskasz pieniędzy złóż wniosek o nakaz zapłaty do Sądu lub przez EPU.

i załączyc oryginał tej pozyczki do wniosku?

Jak do Sądu miejscowego to tak, jak do EPU to skan.

to ja wole skan - aby miec oryginał w razie co - i takie sprawy odbywaja sie w trybie pozaprocesowaym?

tylko jest mały szkopuł. NIE ZNAM ADRESU ZAMIESZKANIA - ale wiem gdzie pracuje - i co teraz?

nie, ale wiem gdzie pracuje - moge posłużyć się tym adresem?

Obawiam się, że nie wystarczy kartka A4 z oświadczeniem. Można nabazgrać setki takich oświadczeń. Tym bardziej, że brak danych takich jak adres zamieszkania?
Czy masz dowód, ze te pieniądze przekazałeś? Przelew lub pokwitowanie?
Adres pracy nie jest właściwy. Możesz na ten adres wysłać, tylko wezwanie do zapłaty.
Słowem jeżeli twój adwersarz nie uzna długu. Dochodzenie zwrotu będzie niezmiernie trudne z uwagi na art. 720kc Sąd może nie dopuścić dowodu/ów innych niż pisemna Umowa pożyczki, a taka winna być powyżej 500zł
poczytaj forum Odpowiadaliśmy na prawie identyczne problemy setki razy.

ja mam oświadczenie, ze kredyt ktory wziolem w polowie wziety był na spłate jej zobowiązań i ze ona oświadcza, ze w połowie zobowiązuje mi sie oddac.

Wiem. Czytaj ze zrozumienie, Dowód jakim dysponujesz może okazać się niewystarczający!

wydaje sie, ze to jest wlasnie uznanie długu przez te pania - dodatkowo oswiadczyla a raczej zobowiazala sie oddac do konca 2008r - nie oddala do dzis i zniknela ale teraz wiem gdzie pracuje - tylko tyle inf mam

Ile razy napiszesz to samo? Wiem czym dysponujesz. W/g mnie niczym. Jeszcze raz!
Czytaj ze zrozumieniem. I EPU w tym przypadku nie ma zastosowania. Jeżeli postępowanie, to tradycyjną droga w SR

Powrót