Umowa pożyczki

• Autor wątku Autor wątku pawelmarakesz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelmarakesz

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Posiadam dłużnika odnośnie pożyczki na kwotę 12.000 zł, czy mogę złożyć wniosek w postępowaniu upominawczym (na specjalnym druku)? Jak liczone jest te 5%, od kwoty podstawowej czy również od odsetek, które narosły do tego czasu? Czy mogę w pozwie napisać, że nie stawie się w sądzie z uwagi na stały pobyt za granicą?

pawelmarakesz napisał:
Posiadam dłużnika odnośnie pożyczki na kwotę 12.000 zł, czy mogę złożyć wniosek w postępowaniu upominawczym (na specjalnym druku)? Jak liczone jest te 5%, od kwoty podstawowej czy również od odsetek, które narosły do tego czasu? Czy mogę w pozwie napisać, że nie stawie się w sądzie z uwagi na stały pobyt za granicą?
Jeśli nie chcesz skorzystać z e-sądu, to:
1. Pozew o wydanie nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym, lecz nie uproszczonym (bez formularza).
2. Opłata stosunkowa liczona jest od wartości przedmiotu sporu. Do wps nie zalicza się odsetek, chyba że sam zechcesz je na dany dzień skapitalizować i wyliczoną w ten sposób kwotę włączyć do wps (w tym przypadku to się nie opłaci).
3. W pozwie wnosisz o rozpatrzenie sprawy pod nieobecność powoda (nie uzasadniasz tego).

W pozwie mam napisać, by odsetki były liczone od dnia wniesienia pozwu, czy od dnia, w którym pożyczka miała być spłacona?

Koft po co rzucasz pytaniem na pytanie, zapytałem konkretnie od którego momentu normalnie się liczy.

Korf jeśli już. A pytałem z troski....normalnie licząc.

jakby to była troska to byś odpowiedział, a tak dalej drążysz temat chcąc dowalić, że i tak nie ma sensu, gdybym martwił się o kwity to bym spytał o kwity

Wnosisz o odsetki od dnia następującego bezpośrednio po dniu wymagalności. Oczywiście nie piszesz takiej formułki, tylko .... wraz z ustawowymi (lub, jeśli tak było w umowie, umownymi w wysokości x% w skali y) odsetkami liczonymi od tej kwoty od dnia (tu właściwa data) do dnia zapłaty.

Robilee dzięki za jasne wyjaśnienie

Powrót