umowa pożyczki

• Autor wątku Autor wątku caesiagda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

caesiagda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
proszę o pomoc w poniższej sprawie. W grudniu 2012 roku zawarłam umowę pożyczki z terminem spłaty do maja 2013 roku. Nie dokonałam wpłaty w tym terminie, a osoba udzielająca pożyczki nie kontaktowała się ze mną w sprawie spłaty. W ostatnim czasie otrzymałam pismo z kancelarii prośbą o dokonanie wpłaty, wraz z reprezentującym mojego wierzyciela radcą ustaliliśmy harmonogram spłaty. Jednak do pierwszej raty doliczone zostało honorarium kancelarii. Absolutnie nie unikam spłaty mojego zadłużenia, jednak nie poczuwam się do zapłaty za kancelarię. Mój wierzyciel nigdy wcześniej nie występował do mnie o spłatę zadłużenia. Gdy poinformowałam go o tym, że dokonam wpłaty raty, jednak bez opłaty za honorarium, uzyskałam odpowiedź, że w takiej sytuacji skieruje sprawę na drogę sądową, a za postępowanie również będę obciążona kosztami.
Co w takiej sytuacji mogę zrobić?

pozdarwiam

Może poprosić pana radcę o podanie podstawy prawnej doliczania swojego honorarium do twojego długu?

rozumiem, ale czy rzeczywiście istnieje podstawa prawna, na której Wierzyciel może doliczyć mi opłatę za honorarium Radcy Prawnego?
Jeśli istnieje to oczywiście dokonam tej zapłaty, jednak mam wątpliwość, tym bardziej, że wcześniej nie otrzymałam wniosku o spłatę.

Pożyczka została spisana z obywatelem Niemiec (pochodzenia polskiego) na kwotę 5000 Euro (~20 000 zł).

caesiagda napisał:
Co w takiej sytuacji mogę zrobić?

A co mówi umowa pożyczki na ten temat?
Jak nic, to wg mnie kancelaria nie może pobrać takiej opłaty od Ciebie.

Powrót