Umowa pożyczki

• Autor wątku Autor wątku olosliwa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Odsetki niezgodne z obowiązującymi przepisami - lichwa.
Należność główną należy zapłacić. Przy takiej kwocie nie musi być Umowy (art 720kc)

Ale z tego co też czytałem, za zwłokę w takim wypadku należy zapłacić maksymalną dopuszczalną prawnie kwotę.
Zgadza się? Czyli chyba 16-20%

Nie podaje się na forach danych osobowych . Mogłaś wymazać te dane .

To są dane pożyczkobiorcy, który od marca leci w kulki ze zwrotem. Mogę.

Dobrze, mogę prosić o odpowiedź? To jest PDF, który dostałem od pożyczkobiorcy, nie mogę go edytować.

Dostałaś odpowiedz. Pożyczkobiorca ma zapłacić należność główną.
Może uchylić się od lichwiarskich odsetek. podstawa art. 359, 481, 482 kc
Art. 359. § 1.130) Odsetki od sumy pieniężnej należą się tylko wtedy, gdy to wynika z czynności prawnej albo z ustawy, z orzeczenia sądu lub z decyzji innego właściwego organu. § 2. Jeżeli wysokość odsetek nie jest w inny sposób określona, należą się odsetki ustawowe. § 21.131) Maksymalna wysokość odsetek wynikających z czynności prawnej nie może w stosunku rocznym przekraczać czterokrotności wysokości stopy kre- dytu lombardowego Narodowego Banku Polskiego (odsetki maksymalne). § 22.131) Jeżeli wysokość odsetek wynikających z czynności prawnej przekracza wysokość odsetek maksymalnych, należą się odsetki maksymalne. § 23.131) Postanowienia umowne nie mogą wyłączać ani ograniczać przepisów o odsetkach maksymalnych, także w razie dokonania wyboru prawa obcego. W takim przypadku stosuje się przepisy ustawy. § 3.132) Rada Ministrów określa, w drodze rozporządzenia, wysokość odsetek ustawowych, kierując się koniecznością zapewnienia dyscypliny płatniczej i sprawnego przeprowadzania rozliczeń pieniężnych, biorąc pod uwagę wysokość rynkowych stóp procentowych oraz stóp procentowych Narodowego Banku Polskiego.

Należność główna, to w tym przypadku 510 zł, tak?

W takim razie jak mogę odzyskać należność?

Powrót