umowa przedwstępna darowizny

• Autor wątku Autor wątku krzysiekjx1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysiekjx1

Stały bywalec
Odpowiedzi
2 284
czy od umowy przedwstępnej darowizny należy zapłacić podatek??? czy wogóle ją trzeba zgłaszać do US??? przykład X przekazuje mi jakąś kwote pieniędzy z zamiarem darowania w przyszłości i kiedy powstaje obowiązek jej zgłoszenia?? bo pieniądze przyjąłem dziś ale nie są moją własnością choć władam nimi a stanę sie ich właścicielem po spełnieniu określonych w umowie warunków lub też nie jeżeli ich nie spełnie i jak to sie ma w świetle przepisów US????

Co do zasady - obowiązek podatkowy powstaje dopiero z chwilą dokonania czynności cywilnoprawnej a więc z chwilą zawarcia umowy.

Nawet jeżeli umowa przedwstępna została zawarta z zastrzeżeniem warunku ( art. 89 ) - to i tak jej samej ( ani jej funkcji ) nie można ujmować w kategoriach warunku dla umowy definitywnej.

Umowa zobowiązująca rodzi zobowiązanie do zawarcia określonej umowy rozporządzającej. Natomiast umowa przedwstępna - tylko zobowiązanie do zawarcia umowy zobowiązującej.

Jednak - co do możliwości interpretacji US - mając na uwadze fakt przekazania (...? ) środków finansowych - poczekajmy na wypowiedź specjalisty od prawa podatkowego.

Powrót