Umowa przedwstępna najmu mieszkania

• Autor wątku Autor wątku Levanda93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Levanda93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witajcie,
podpisałam dzisiaj umowę przedwstępną najmu mieszkania. Wpłaciłam kaucję (z pokwitowaniem) jako zadatek. Zgodnie z umową rezygnując z najmu tracę wpłaconą kaucję. Po podpisaniu umowy mam wątpliwości i chcę zrezygnować. Właściciele mieszkania już po podpisaniu umowy zaczęli wspominać o rzeczach, o których wcześniej nie było mowy, a które mogą znaleźć się w docelowej umowie.
Moje pytanie brzmi, czy mam czas na odstąpienie od umowy? Oczywiście tak, by nie stracić kaucji lub chociaż odzyskać jej część.
Moje drugie pytanie, czy jeżeli w umowie docelowej (najmu okazjonalnego) coś nie będzie mi odpowiadało lub będę chciała coś dodać do niej (np. brak mojej odpowiedzialności za zniszczenie szafek w łazience, które nie są odpowiednio zabezpieczone przed wodą), a właściciel na to się nie zgodzi, to czy również po rezygnacji z najmu tracę kaucję?
Będę wdzięczna za wszelką pomoc i porady.

Wpłaciłam kaucję (z pokwitowaniem) jako zadatek.
Kaucja nie jest zadatkiem. Nie może "przepaść" jeśli "zrezygnujesz" z najmu przed podpisaniem umowy najmu.

Właściciele mieszkania już po podpisaniu umowy zaczęli wspominać o rzeczach, o których wcześniej nie było mowy, a które mogą znaleźć się w docelowej umowie.
Co masz na myśli pisząc o umowie i "docelowej" umowie?

Moje pytanie brzmi, czy mam czas na odstąpienie od umowy?
Umowa najmu na czas oznaczony czy nieoznaczony? Podpisana już czy nie?

Moje drugie pytanie, czy jeżeli w umowie docelowej (najmu okazjonalnego) coś nie będzie mi odpowiadało lub będę chciała coś dodać do niej (np. brak mojej odpowiedzialności za zniszczenie szafek w łazience, które nie są odpowiednio zabezpieczone przed wodą), a właściciel na to się nie zgodzi, to czy również po rezygnacji z najmu tracę kaucję?
Zacznij od tej lektury: https://forumprawne.org/prawo-nieru...okalu-mieszkalnego-przeczytaj-koniecznie.html
A póki co najlepiej nic nie podpisuj. Wrzuć tu treść umowy, podpowiemy co zrobić.

Wrzucam link do umowy: https://ibb.co/CJh0Q9C
CJh0Q9C

Jest to ta część, w której określone jest, że jeżeli nie wynajmę mieszkania, to przepada wpłacona kaucja.

Mówiąc "umowa docelowa" mam na myśli umowę okazjonalną, którą mam podpisać pod koniec lipca. Chodzi mi o odstąpienie od umowy przedwstępnej, którą wczoraj podpisałam. Czy w tym wypadku po prostu tracę wpłaconą kaucję w całości?

CJh0Q9C

Ostatnia edycja:
Chodzi mi o odstąpienie od umowy przedwstępnej, którą wczoraj podpisałam. Czy w tym wypadku po prostu tracę wpłaconą kaucję w całości?
To zależy czy zapis §3 tej umowy przedwstępnej strony traktują jako karę umową w rozumieniu art. 483 kc. Trudno mi jednoznacznie to ocenić. Kaucja - sama w sobie - nie może "przepaść", bo jej przeznaczenie jest wyraźnie określone w Ustawie o ochronie praw lokatorów.

A umowa przedwstępna w jakiś sposób nawiązuje do umowy przyrzeczonej? Wzór umowy najmu nie był załącznikiem? Widzę tam zapis "opisane wyżej mieszkanie" - co jest opisane wyżej niż pokazuje zdjęcie?

Wyżej jest opisane mieszkanie: jego lokalizacja, metraż i informacja, że Wynajmujący jest jego właścicielem. Wcześniej są jedynie nasze dane do umowy. A na końcu paragraf, że umowa jest w dwóch egzemplarzach.
Wzoru umowy przyrzeczonej nie ma. Mam ją otrzymać w lipcu. Na ten moment taka umowa w ogóle nie istnieje i jej nie widziałam. Nie wiem jak rozgryźć całą sprawę. Obawiam się, że właściciele celowo podpisali ze mną taką umowę.

Nie wiem jak rozgryźć całą sprawę.
Zacznij od istotnych powodów, dla których nie chcesz zawrzeć umowy najmu. Rozwiń to zdanie:
Właściciele mieszkania już po podpisaniu umowy zaczęli wspominać o rzeczach, o których wcześniej nie było mowy

gryffinian napisał:
Zacznij od istotnych powodów, dla których nie chcesz zawrzeć umowy najmu. Rozwiń to zdanie:

Właściciele między słowami stwierdzili, że wpłacona kaucja ma pokryć koszty tego, że przez miesiąc mieszkanie stoi puste, a ja je wynajmuje od końca lipca. Poza tym zrozumiałam, że mogę zostać pociągnięta do odpowiedzialności za ewentualne koszty (np. Po roku użytkowania mam odmalować mieszkanie lub naprawić szafki w łazience). Przed podpisaniem umowy zapewniano mnie, że zostanie dostawiona kanapa w pokoju, teraz mam ją sama zakupić i tak wstawić, by nie naruszyć mieszkania. Brzmi to tak, że obawiam się dodatkowych kosztów z tytułu użytkowania, których nie pokryje kaucja. Myślę też, że umowa okazjonalna, która mam podpisać w lipcu może się okazać niekorzystna dla mnie. Przykładem mogą być te szafki w łazience. Są nieodpowiednio zabezpieczone, ponieważ wanna nie ma zasłony prysznicowej. Już teraz po ostatnim lokatorze widać, że są w gorszym stanie.
Poza tym wszelkie koszty są przerzucane na mnie. Umowa okazjonalna miała być podzielona pół na pół (chodzi o koszty notariusza). Teraz po podpisaniu umowy przedwstępnej dowiaduje się, że mam ponieść je sama w całości.
Do tego właściciel raz w miesiącu ma przychodzić po odbiór czynszu do mieszkania. Zostało to opisane tak, jakby miał zamiar co miesiąc sprawdzać w jakim stanie jest mieszkanie.

Ostatnia edycja:
Właściciele między słowami stwierdzili, że wpłacona kaucja ma pokryć koszty tego, że przez miesiąc mieszkanie stoi puste
Kaucja nie może "pokryć kosztów" mieszkania, którego nie wynajmujesz. O tym mogą zapomnieć.

Poza tym zrozumiałam, że mogę zostać pociągnięta do odpowiedzialności za ewentualne koszty (np. Po roku użytkowania mam odmalować mieszkanie lub naprawić szafki w łazience).
Co jest Twoim normalnym zobowiązaniem - patrz art. 6b+6f Ustawy o ochronie praw lokatorów.

Brzmi to tak, że obawiam się dodatkowych kosztów z tytułu użytkowania, których nie pokryje kaucja.
Po to spisuje się protokół wydania lokalu i jego zdania + fotodokumentacja na cele dowodowe.

Przykładem mogą być te szafki w łazience. Są nieodpowiednio zabezpieczone, ponieważ wanna nie ma zasłony prysznicowej.
Co zapisujesz w protokole przy przyjęciu lokalu.

Poza tym wszelkie koszty są przerzucane na mnie. Umowa okazjonalna miała być podzielona pół na pół (chodzi o koszty notariusza). Teraz po podpisaniu umowy przedwstępnej dowiaduje się, że mam ponieść je sama w całości.
Takie ustalenia powinnaś mieć na piśmie. To Twoim obowiązkiem jest dostarczenie oświadczenia od notariusza, a więc i na Twój koszt.

Do tego właściciel raz w miesiącu ma przychodzić po odbiór czynszu do mieszkania. Zostało to opisane tak, jakby miał zamiar co miesiąc sprawdzać w jakim stanie jest mieszkanie.
Ma pełne prawo nawet zapisać w umowie, że zapewnia sobie dostęp do mieszkania celem kontroli jego stanu. Nie widzę w tym nic nieprawidłowego. Natomiast jeśli gotówka do ręki to tylko i wyłącznie za pokwitowaniem.

Ostatnia edycja:
Powrót