umowa przedwstępna sprzedaży..

• Autor wątku Autor wątku ania333
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ania333

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
witam
chcę poradzić się jakie skutki prawne ma umowa przedwstępna sprzedaży.
sprawa wygląda tak:
ja chciałam kupić konia od znajomej ona psy,spisałyśmy umowę przedwstępną, że do określonego terminu ja dam jej powiedzmy za tego konia 3psy,ale ona dośle mi rodowód konia inaczej mam jej zapłacić za konia. minął termin a znajoma nie odebrała piesków, ani nie dosłała mi rodowodu konia)(bez niego nie da się nic z koniem zrobić), przez ten czas ja nic nie mogłam zrobić z koniem bez rodowodu-przez rok musiałam go utrzymywać i ponosić niemałe koszty. teraz straszy mnie firmą windykacyjną, a przecież to ona nie dotrzymała warunków spisanej umowy przedwstępnej ,nie dosyłając rodowodu-ani nie przyjeźdzając po pieski ,
a nigdzie nie było zaznaczone że ja mam jej jeszcze zawozić obiecane pieski,mogła przyjechać 300km.do mnie.
ja chcę oddać jej w takim razie odchowaną kobyłę skoro nie mam rodowodu do niej- ona chce pieniądze. -jakie są skutki prawne takiej umowy przedwstępnej-czy jeżeli zawiozę jej kobyłę to na tym skończy się sprawa, czy mogę wnieść o zwrot kosztów za utrzymanie przez ten czas tej kobyły?
pozdrawiam ania

O ile dobrze zrozumiałem, znajoma miała zgodnie z umową prawo wyboru formy zapłaty za konia - psy albo pieniądze - i wybrała to drugie. W związku z tym, że warunkiem dojścia umowy do skutku (to też moja interpretacja) miało być dostarczenie rodowodu, nie może przed spełnieniem tego warunku żądać zapłaty. A zatem nie ma mowy o skutecznym "nasyłaniu" firmy windykacyjnej, ponieważ nie doszło jeszcze do realizacji umowy, ergo, nie jest Pani jej dłużniczką. Może natomiast, wobec nie dojścia umowy do skutku żądać wydania konia.

kc
[lex:r9p0w87c]Art. 491. § 1. Jeżeli jedna ze stron dopuszcza się zwłoki w wykonaniu zobowiązania z umowy wzajemnej, druga strona może wyznaczyć jej odpowiedni dodatkowy termin do wykonania z zagrożeniem, iż w razie bezskutecznego upływu wyznaczonego terminu będzie uprawniona do odstąpienia od umowy. Może również bądź bez wyznaczenia terminu dodatkowego, bądź też po jego bezskutecznym upływie żądać wykonania zobowiązania i naprawienia szkody wynikłej ze zwłoki.
§ 2. Jeżeli świadczenia obu stron są podzielne, a jedna ze stron dopuszcza się zwłoki tylko co do części świadczenia, uprawnienie do odstąpienia od umowy przysługujące drugiej stronie ogranicza się, według jej wyboru, albo do tej części, albo do całej reszty nie spełnionego świadczenia. Strona ta może odstąpić od umowy w całości, jeżeli wykonanie częściowe nie miałoby dla niej znaczenia ze względu na właściwości zobowiązania albo ze względu na zamierzony przez nią cel umowy, wiadomy stronie będącej w zwłoce.[/lex:r9p0w87c]

Z § 1. wynika uprawnienie do żądania naprawienia szkody, w tym wypadku pokrycia kosztów utrzymania konia. Nie jestem tylko pewny, czy te koszty nie są równoważone możliwością jego używania. Chyba że brak rodowodu drastycznie ograniczał korzyści, jakie mogła Pani z używania zwierzęcia w tym okresie odnieść.

Powrót