umowa przez e-mail

• Autor wątku Autor wątku mice6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mice6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam chciałbym się dowiedzieć czy e-mail podanej niżej treści ma moc prawną... Z góry dziękuję za odpowiedź.
Kod:
Potwierdzam sprzedaż telefonu 
 MOTOROLA MILESTONE OD 1 ZŁ BCM (Numery ofert 12167**284) za kwotę 1050+ 20 zł koszt wysyłki. 
Sprzedający:
Imię i nazwisko sprzedającego
ulica, nr. domu, 99-999 miejscowość.
Kupujący:
Imię i nazwisko kupującego
ulica, nr. domu, 99-999 miejscowość.
W/w potwierdzenie sporządziłem dn. 04.09.2010 r. o godzinie 22.19. W tym czasie jeszcze nie otrzymałem w/w kwoty na konto które zostało wskazane przeze mnie.
Imię i nazwisko sprzedającego nick allegro: *acek**

"*" wstawiłem aby ukryć dane sprzedającego

Dodam tylko tyle że podana cena na allegro różni się od rzeczywistej...

Ale to nie jest żadna umowa tylko wygląda na automatyczną wiadomość po zakupie czegoś na allegro.

to zostało wysłane przez sprzedającego a nie allegro... chodzi mi o to aby przy EWENTUALNYM oddaniu przedmiotu z przyczyny np. uszkodzenia przedmiotu była zwrócona mi pełna suma...

Ale to są wiadomości wysyłane automatycznie tak jakby z konta sprzedającego. Ustawia się takie powiadomienia w opcjach konta. Tak, jeżeli okaże się uszkodzony to możesz zwrócić i masz i powinna być Ci zwrócona pełna suma łącznie z transportem. Jednakże to co przedstawiłeś nie jest to umowa kupna sprzedaży tylko potwierdzenie. Umowa kupna sprzedaży to poprostu aukcja.

to naprawdę nie jest automatyczna wiadomość... to jest osobna wiadomość ponieważ się z kolesiem dogadałem... cena na allegro nie wynosi 1050 zł + koszt przesyłki, ten e-mail jest wysłany na mój adres e-mail jako osobna wiadomość (prywatna) tylko pytanie czy ta wiadomość jest tak jakby umową?

gdyby nie było mowy o allegro czy taka umowa byłaby w mocy prawnej?

Ostatnia edycja:
Skulim ujął to bardzo trafnie.

Jedną z form zawarcia umowy jest aukcja. Z chwilą przybicia zawarłeś umowę - wylicytowałeś przedmiot. Twoje dogadanie się z kupującym nie ma żadnej mocy - prawnie jesteście związani warunkami określonymi w aukcji, do której świadomie przystąpiłeś.

ale chodzi mi o to że gdyby nie aukcja allegro to czy taka wiadomość miałaby moc prawną w razie uszkodzenia przedmiotu (telefonu)

Jeśli to była licytacja (jak mi to wygląda z twoich postów) to i tak nie ma się prawa do odstąpienia od umowy sprzedaży (zwrotu towaru w ciągu 10 dni bez podania przyczyny), niezależnie od tego, że sprzedający, jak wygląda z powiadomienia, jest osobą fizyczną. Jeśli towar będzie wadliwy pozostanie reklamowanie go, i dopiero potem, jeśli naprawa okazałaby się niemożliwą bądź nieskuteczna - zwrot towaru.

a gdybym nie licytował na allegro tylko bym się przez taki e-mail dogadał ze sprzedającym? po wpłacie pieniędzy byłby zmuszony wysłać towar?

Tak ... określone są jasno: towar, cena, sprzedawca, data zawarcie umowy konsumenckiej, a nawet kupujący :) Jeżeli można by coś dopracować to lepiej określić strony (jeżeli osoby fizyczne to numerem PESEL) oraz udokumentować stan telefony (wystarczy zapewnienie sprzedawcy) - czyli coś do czego będzie można się odnieść przy ewentualnej reklamacji :)

Pozdrawiam :cool:

Taki mail traktowany byłby jako potwierdzenie przyjęcia twojej oferty kupna tego towaru, (a więc zawarcie umowy) - w związku z czym sprzedający byłby zobowiązany do wydania (wysłania) towaru, a ty do zapłaty ceny..

Zupełnie inna rzecz jest taka, jak na taki dokument mailowy zareagowałby sąd - czy uznałby go jako dowód czy też nie. Ale i tak to więcej niż rozmowa przez telefon, po której pozostaje jedynie ślad w bilingach...

o to mi chodziło:] dziękuję bardzo:]

Art. 60 kc stanowi, że oświadczenie woli może być złożone w formie elektronicznej jednakże musi być one ujawnione w sposób dostateczny. Jeżeli nie jest wymagana forma dla dokonania czynności prawnej to można jej dokonać poprzez e-mail. Reasumując sprzedając telefon strony mogą się porozumieć, że w taki sposób zawrą umowę. Jednakże musi się wtedy znaleźć opis telefonu,cena, koszty przesyłki etc. Najlepiej, aby sprzedający ustosunkował się do ewentualnego zwrotu.

Fragment treści, który przytoczyłeś wystarczyłby do potwierdzenia zawarcia umowy. Jednakże w moim przekonaniu roszczenia z tytułu ewentualnych wad mogłyby okazać się mało skuteczne. Nie ma bowiem opisu telefonu ani informacji o jego funkcjonalności etc.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Owszem. Jednakże pytałeś o zawarcie umowy nie w drodze aukcji a w drodze zawarcia umowy przez e-mail.

ale w e-mailu jest napisany nr. aukcji:] dziękuje bardzo:>

Powrót