umowa przez internet

• Autor wątku Autor wątku libra40
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Witam, mam ten sam problem. Dostałem wezwanie do zapłaty bo inaczej sąd itp. Czytałem od początku i wiem w miare co mam zrobic leczmam problem: jestem nie pełnoletni i przy logowaniu podałem dane mojego kolegi poniewaz chciałem zobaczyc tylko jak to wygląda. prosze o pomoc ponieważ mam czas do poniedziałku.:-( moi rodzice wiedzą juz o tym lecz zabardzo nie wiemy co zrobic

Pierwszy wpis w tej sprawie jest z dnia 24-03-2009 i napisał go libra40. Następny wpis libra40 jest z 25-03-2009 wklejam urywek tego wpisu:
„Poprzez rejestrację na stronie (oświadczenie woli) oraz nasze przyjęcie (aktywacja konta) została zawarta z nami umowa na podstawie ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku…”
Wnioskuję z tego że sprawa toczy się prawie 7 lat, (chyba że się mylę bo czegoś nie doczytałem to proszę o poprawienie mnie)
Szkoda że nie wiemy jak to się skończyło bo libra40 znikną. ( i to jest podejrzane :-) )
Następny ciekawy wpis jest z dnia 02-08-2009, 12:50 napisany przez karolgrz
o treści : „
POLECAM LEKTURĘ:
UOKiK wszczyna postępowanie w sprawie Pobieraczek.pl - Biznes, Finanse i Prawo - Dziennik Internautów (DI) - UOKiK regulaminy postępowania pobieraczek.pl „

Ostatni wpis jest z dnia 21-08-2009, i po tym sprawa ucicha .
Ja zalogowałem się na tej stronie w grudniu 2009 i teraz mam taki sam problem bardzo proszę o napisanie przez któregoś z użytkowników forum którzy brali udział w tym temacie czy coś się zmieniło i na czyją korzyść bo też do końca nie wiem czy im płacić czy nie.
Jeszcze raz z góry dziękuję

Proponuję powołać się na niedozwoloną klauzulę:
Numer wpisu: 634
Data wpisu: 2006-04-03
Data wydania wyroku: 2005-04-19
Sygnatura akt: Sygn. akt XVII Amc 23/05
Nazwa i siedziba sądu: Sąd Okręgowy w Warszawie Sąd Ochrony Konkurencji i Konsumentów

Oznaczenie powoda: Prezes Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów

Oznaczenie pozwanego: Marek Szymczyk prowadzący działalność gospodarczą pod nazwą Zakład Elektroniki „ESKO” z siedzibą w Gorlicach

Postanowienie uznane za niedozwolone: „Automatyczne przedłużenie na kolejne 12 miesięcy następuje z dniem zakończenia ważności poprzedniej umowy, pod warunkiem nie złożenia w tym dniu rezygnacji.”

Branża: Usługi internetowe
http://www.uokik.gov.pl/niedozwolone_klauzule.php

Zawsze można zadzwonić upewnić się i poradzić:
Stowarzyszenie Konsumentów Polskich

cedwah napisał:
Ale to nie dotyczy zawarcia umowy, ale przdłużenia wcześniej zawartej.
Fakt, ta klauzula nie ma zastosowania do tego przypadku, ale można skorzystać z podanego kontaktu i zasięgnąć porady korzystając z podanego linku do kontaktu. Nie można jednak odnieść się do regulaminu nie znając jego treści, może są inne uchybienia.

Witam serdecznie!
Ja niestety także dałam się nabrać.
Naiwność ludzka nie zna granic.
Ale w sumie, nie ma co się łamać.
Ja, jako osoba niepełnoletnia nie miałam prawa "podpisać" żadnej umowy.
A z resztą uważam, ze umowa zawarta przez internet nie jest ważna.

Pomyślcie logicznie... powiadomienie do zapłaty wysłane drogą elektroniczną nie jest odpowiednią formą. Co z tego, ze w regulaminie jest napisane, że własnie w taki sposób będzie kontakt między konsumentem a firmą która "udziela dane usługi". Równie dobrze mogła zaistnieć taka sytuacja, że poszkodowany nie ma dostępu do internetu przez dłuższy czas.

Mają moje dane, więc czekam tylko na list polecony..obecnie traktuję tą sprawę jako dobry żart ;)

tak w ogóle, to pomyślcie... jaka kancelaria adwokatów zechce zająć się tą sprawą? To dla mnie śmieszne! kto kłóciłby się o jakieś 'głupie' 100zł?
Zabrakłoby chyba sądów w Polsce!:P

Każdy Was zrobi jak zechce.. rozumiem również, że wezwania do zapłaty i zastraszanie ma tutaj duży wpływ na to, że większość zapłaci (głównie dzieci, młode dziewczyny oraz emeryci) aczkolwiek ja nie mam zamiaru płacić za coś, z czego nawet korzystałam.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w podjęciu słusznej decyzji! ;))

blizejnieokreslony napisał:
Ja, jako osoba niepełnoletnia nie miałam prawa "podpisać" żadnej umowy.
To prawda.
Firma może jednak dochodzić roszczeń na drodze cywilnej (chociaż to wątpliwe, bo tego typu roszczenia trzeba uzasadnić).
blizejnieokreslony napisał:
A z resztą uważam, ze umowa zawarta przez internet nie jest ważna.
Masz prawo tak uważać. Jeżeli jednak nie będziesz świadoma, że prawo uważa inaczej, to wcześniej czy później możesz się sparzyć.

Witam Serdecznie
sprawdzałem ten adres IP co mi wysłali i lipa hehe mam zmienne IP wiec się już wysterowali a nawet jak dojdą do tego gdzie mieszkam itp to i tak nie mam zamiaru zapłacić a dlaczego?? to proste mogę się wszystkiego wyprzeć i powiedzieć ze to może moje dziecko coś klikało albo kolega jakiś na imprezie po pijaku nigdzie nie mam mojego podpisu wiec mogą mnie pocałować w du... a poza tym do umowy potrzebne są dowody tożsamości (numery) i ewentualnie elektroniczna forma podpisu. Ja nie mam zamiaru im za nic płacić jak ktoś jest innego zdania to proszę bardzo ale płacenie za takie głupoty to frajerstwo.
PS do mnie już kierują pozew sadowy hehe ale chyba przez GG

Powrót