umowa + rachunek

• Autor wątku Autor wątku arkan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

arkan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Mam pytanko
Czy jak nie mam działalnosci gospodarczej a projektuje witraże i ktos chce ode mnie kupic projekt [kto ma dzialalność] to jaką umowę powinnam podpisać i czy mogę wystawic rachunek? czy fakturę? i jak to sie odbywa w swietle ustaw o prawach autorskich i pokrewnych?

z góry dziękuję za odpowiedz

arkan napisał:
Czy jak nie mam działalności gospodarczej a projektuje witraże i ktoś chce ode mnie kupić projekt [kto ma działalność] to jaką umowę powinnam podpisać i czy mogę wystawić rachunek? czy fakturę?
jeśli wykonujesz projekt witrażu na zamówienie, to możesz tego dokonać na podstawie umowy o dzieło (najlepiej pisemnej) z:
  • przeniesieniem majątkowych praw autorskich do witrażu, właścicielem wzoru witrażu będzie zamawiający i nie będziesz już go mogła powielać.
  • udzieleniem licencji na korzystanie z wzoru witrażu i możesz ten sam wzór witrażu powielać oraz sprzedawać innym osobom.
  • można też nic nie napisać, wtedy jest udzielona licencja domyślna na korzystanie z wzoru witrażu przez zamawiającego.

Rachunek wystawia zawsze wykonawca.

Jest to działalność artystyczna, więc istnieje również możliwość wystawienia przez wykonawcę będącego osobą fizyczną faktury VAT.

Pamiętaj, że jeśli w umowie wpisane jest przeniesienie majątkowych praw autorskich lub udzielenie licencji na korzystanie z dzieła zamawiającemu, wykonawcy przysługuje 50% koszt uzyskania przychodu dla przychodu z danej umowy w rozliczeniu rocznym PIT.

Więcej w dziale finansowym albo choćby na http://pit.pl/ (opcja 'eHandel').
i jak to się odbywa w świetle ustaw o prawach autorskich i pokrewnych?
jeśli zaprojektowany wzór witrażu posiada charakter twórczy oraz indywidualny to zgodnie z Art.1. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" ma charakter utworu, a co za tym jego twórca (czyli Ty) jesteś posiadaczem wszystkich praw autorskich do swojego dzieła, a zatem może udzielać na jego korzystanie licencji / przenosić majątkowe prawa autorskie do niego, a za czym może korzystać z przytoczonych wyżej możliwości.

Jest to działalność artystyczna, więc istnieje również możliwość wystawienia przez wykonawcę będącego osobą fizyczną faktury VAT.

weel...tzn że jezeli artysta [twórca] gdy sprzedaje swoje dzieło moze wystawić fakturę ?cóż zawsze myślałam ze fakturę tylko można wystawiac jak sie ma działalność zarejestrowaną w Urzędzie...a podatek odprowadza wtedy kto? ja czy zamawiający dzieło?...

...kurcze jak się człowiek potrafi zamieszać w tych wszystkich ustawach i przepisach itd..aż kręćka można dostać...a pewnie jest tak że to wszystko proste jak drut:D
P.S
dziękuję za poprzednią odpowiedz

arkan napisał:
...a podatek odprowadza wtedy kto? ja czy zamawiający dzieło?...
podatek płaci zawsze autor (wykonawca). Zaliczki na podatek są odprowadzane przez zamawiające przedsiębiorstwo. Wykonawca dostaje na koniec roku od zamawiającego przedsiębiorstwa PIT-11 i na jego podstawie rozlicza swój osobisty PIT. Ale to szczegóły ekonomiczne, musisz poszukać dokładniejszych informacji na działach ekonomicznych / podatkowych.

_chris_ napisał:
podatek płaci zawsze autor (wykonawca). Zaliczki na podatek są odprowadzane przez zamawiające przedsiębiorstwo. Wykonawca dostaje na koniec roku od zamawiającego przedsiębiorstwa PIT-11 i na jego podstawie rozlicza swój osobisty PIT. Ale to szczegóły ekonomiczne, musisz poszukać dokładniejszych informacji na działach ekonomicznych / podatkowych.

no to ma sens...ale w momencie jak przedsiębiorca proponuje twórcy - umowe zlecenie i chce za twórce odprowadzić podatek i nade wszystko jeszcze chce aby faktura była na niego ??:what: to myślę że coś tu nie tak jest

i jeszcze jedna kwestia...chyba też istotna w kontynuowanym temacie :)...jeżeli twórca sprzeda projekt [zachowując prawa autorskie] ale z przeniesieniem praw majatkowych lub licencji wyłącznej [oczywiście wszystkie pola eksploatacji dzieła są uwzględnione w umowie] - to czy osoba która kupiła dzieło,może je opatentować?? i jak to się ma w stosunku do praw autorskich twórcy?...no bo w moim rozumowaniu jeżeli osoba posiada już taki projekt - bo go kupił - to może "czuć się " w pewnym sensie jego autorem w momencie jak go opatentuje - wtedy twórca rzeczywisty wykonując dalej swoje dzieła określoną techniką itd ..może zostać postawiony przed faktem iż kazde jego dalsze "tworzenie" jest opatentowane i nie może nic tworzyć w stylu jakim tworzył dotychczas:what::what:

kurczę ..nie wiem czy to ma sens to co napisałam ...ale zapytać nie zaszkodzi [tymbardziej że to forum jest bardzo pomocne i każde pytanie chociaż by było najbardziej "głupie" nie zostaje bez odzewu] ku mojej uciesze i zapewne wielu innych :) za co dziękuję

arkan napisał:
jeżeli twórca sprzeda projekt [zachowując prawa autorskie] ale z przeniesieniem praw majątkowych lub licencji wyłącznej...
ZAWSZE TRZEBA STARAĆ SIĘ BYĆ ŚCISŁYM:
  • jeżeli twórca sprzeda projekt [zachowując OSOBISTE prawa autorskie] ale z przeniesieniem praw majątkowych
  • jeżeli twórca sprzeda projekt [zachowując OSOBISTE i MAJĄTKOWE prawa autorskie] ... lub licencji wyłącznej...
Czujesz różnicę? Nie da się czasami napisać czegoś w skrócie, gdyż natychmiast rodzą się wątpliwości i możliwości interpretacji... i POTEM może być różnie... A tak na marginesie, obaj pominęliśmy sobie autorskie prawa do zezwalania na realizację praw zależnych...
to czy osoba która kupiła dzieło,może je opatentować??
i znowuż trzeba być ścisłym do bólu: sprzedany został na pewno EGZEMPLARZ utworu wraz z przeniesieniem majątkowych praw autorskich lub z udzieleniem licencji na korzystanie z niego. Potocznie mówi się o sprzedaży w kontekście wariantu pierwszego.
i jak to się ma w stosunku do praw autorskich twórcy?...no bo w moim rozumowaniu jeżeli osoba posiada już taki projekt - bo go kupił - to może "czuć się " w pewnym sensie jego autorem w momencie jak go opatentuje - wtedy twórca rzeczywisty wykonując dalej swoje dzieła określoną techniką itd ..może zostać postawiony przed faktem iż każde jego dalsze "tworzenie" jest opatentowane i nie może nic tworzyć w stylu jakim tworzył dotychczas
ale kombinacja...
  • autorem utworu po wsze czasy jest jego twórca - NIKT INNY... prawo to jest niezbywalne - Art.16. upaipp.
  • utworu w sensie Art.1. upaipp. w zasadzie nie można w Polsce opatentować - vide USTAWA z dnia 30 czerwca 2000 r. "Prawo własności przemysłowej". Można jedynie taki utwór (np. grafikę) zastrzec jak wzór przemysłowy. Ale to jest zupełnie inna kwestia niż patent.

Licencjodawca nie może zastrzec takiego utworu, jako, że nie posiada do niego praw majątkowych.

Zauważ też, że jeśli zostaną przeniesione majątkowe prawa autorskie, to niezależnie od kwestii zastrzeżenia utworu jako zastrzeżony znak towarowy, jego autor i tak nie możne wykorzystywać tego utworu przede wszystkim z tytułu upaipp. Analogicznie będzie i przy udzieleniu licencji wyłącznej.
kurczę ..nie wiem czy to ma sens to co napisałam ...ale zapytać nie zaszkodzi
jest O.K...

sporządziłam wstępną umowe tylko nie wiem czy nie jest przesadna czy aby takie umowy wogóle mogą być...bo można podpisac np.dwie a drugą jako załącznik..ale ja mam wszystko w jednym :D

ale nie wiem jak dodac wzór ??:what::what: na forum

a za WYCZERPUJĄCĄ odpowiedz na "dręczące" mnie pytania chciałam ogromnie podziękować :) i pewnie jeszcze nie raz o coś jeszcze będę chciała zapytać ...ale to już tylko chyba tak "na marginesie" jako korekta

Ostatnia edycja:
a czy umowa licencyjna wyłączna może być załącznikiem do umowy o dzieło?

i czy z chwilą podpisania umowy licencyjnej wyłącznej autor dzieła ma możliwość korzystania ze swojego "utworu" [no chyba że w umowie wypisze pola eksploatacji czyli sposobie w jaki może nabywca wykorzystywać utwór]?:what: ale przecież przekazuje nabywcy licencję ...bo w umowie licencyjnej niewyłącznej autor może wykorzystywać i powielać ten sam utwór itd...to mam napisane powyzej ;)

...ale jestem dociekliwa :D po takiej wnikliwej analizie chyba powinnam założyć kancelarie

Ostatnia edycja:
arkan napisał:
a czy umowa licencyjna wyłączna może być załącznikiem do umowy o dzieło?
może, ale zwykle zapisy odnośnie licencji zawiera się w umowie. Im mniej dokumentów, tym lepsza możliwość panowania nad nimi.
i czy z chwilą podpisania umowy licencyjnej wyłącznej autor dzieła ma możliwość korzystania ze swojego "utworu" [no chyba że w umowie wypisze pola eksploatacji czyli sposobie w jaki może nabywca wykorzystywać utwór]?
przy licencji wyłącznej autor oczywiście nie może już korzystać ze swojego dzieła w zakresie pól eksploatacji (czyli sposobów korzystania z dzieła) które określa licencja. Jeśli licencja wyłączna nie jest udzielana na wszystkie pola eksploatacji, a tylko na wybrane, wtedy na pozostałych polach eksploatacji autor dzieła może dalej z niego korzystać.

Przykład - licencja wyłączna dająca licencjobiorcy możliwość korzystania z grafiki w wydaniu (papierowym) książki. Czyni wszędzie indziej - np. w Internecie, TV, stronie www, etc. - autor w dalszym ciągu może ze swojej grafiki korzystać, choćby udzielić kolejnej licencji wyłącznej, np. do wykorzystania grafiki na stronach www.

Pamiętaj też, że każda licencja (a więc i wyłączna) może być udzielona również z ograniczeniem terytorialnym (np. tylko do obszaru Górnej Wolty ;)) oraz z ograniczeniami czasowymi (np. na rok lub bezterminowo).

Czujesz bluesa?
...ale jestem dociekliwa po takiej wnikliwej analizie chyba powinnam założyć kancelarie
jeszcze kilka lat, studia w przelocie, i jak najbardziej...

...:DGórna Wolta [kraj prawych ludzi ;)]...no tak blues :D...kupujący raczej "przewiduje" dalekie kraje wschodnie czyli dynastia Ming- Cing [tak na marginesie ]

dzięki serdeczne za odpowiedzi i podpowiedzi ...czacha mi paruje ...studia ..cóż tam to dopiero byłaby "jazda":D nie starczyło by mi głowy do takiej wiedzy

Pozdrawiam serdecznie

Powrót