Umowa słowna, zaliczka na materiały i brak kontaktu z oszustem

• Autor wątku Autor wątku pawelser
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelser

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Potrzebowałem wykonawcy na prace wykończeniowe w domu. Uznałem że najlepiej będzie zatrudnić kogoś z okolicy żeby był łatwy kontakt. Znalazłem chętnego na wykonanie prac poprzez lokalną grupę internetową.

Człowiek wydawał się responsywny. Był u mnie dwukrotnie w celu wyceny i dopracowania szczegółów. Spotykałem się z nim również w okolicy gdzie aktualnie wykonywał usługi.

Umówiliśmy się na zaliczę na materiały. Przekazałem mu kilka tyś PLN. Potwierdzenie przekazania zaliczki mam na piśmie. Zweryfikowałem dowód osobisty.

Po pobraniu zaliczki kontakt się urwał. Nie odbiera telefonów, nie odpisuje na SMS-y. W związku z brakiem innego kontaktu wypowiedziałem SMS-em tą słownie zawartą umowę i wezwałem do zwrotu zaliczki.
Pod adresem zamieszkania dowiedziałem się że od kilku lat nie mieszka pod tym adresem. Wysłałem przedsądowe wezwanie do zwrotu zaliczki listem poleconym za potwierdzeniem odbioru. List wrócił bo odbiorca go nie odebrał.

Chciałbym odzyskać pieniądze. Choć wiem że może to być trudne.

Jakie mam teraz opcje?

Data, miejsce,
Wpłata zaliczki ( pokwitowanie)
dane wykonawcy
Oświadczam że w dniu .... pobrałem zaliczkę w wysokości ..., słownie...., na poczet materiałów niezbędnych do wykonania usługi .............. Na wykonanie usługi została zawarta umowa słowna. Zaliczka zostanie rozliczona za okazaniem dowodów zakupu w postaci faktur lub paragonów.

Od:
dane moje

Podpis przyjmującego

Podpis wpłacającego

Zweryfikowałem dowód osobisty.
Jeśli masz jego dane z dowodu to spróbuj wydobyć jego faktyczne dane adresowe z rejestru mieszkańców lub rejestru PESEL. Potem pozostanie kwestia oświadczenia tej osobie o odstąpieniu od umowy.

1. "faktyczne dane adresowe z rejestru mieszkańców lub rejestru PESEL" osoba na miejscu potwierdziła że to jest właściwy adres zameldowania, a adres zamieszkania jest inny.
Obawiam się że w tych rejestrach nie będzie faktycznego adresu zamieszkania.

2. Na jakiej podstawie można uzyskać dostęp do danych z tych rejestrów? Na słowo nikt mi nie da dostępu do tych danych.

3. Czy wysłany sms o treści: "w związku z brakiem wywiązania się z umowy i brakiem kontaktu z pana strony, niniejszym wypowiadam umową ustną, którą zawarliśmy w dniu ...... ze skutkiem natychmiastowym. czekam na zwrot zaliczki na materiały w kwocie ..... do dnia ..... . Po tym terminie wchodzę na drogę prawną." nie jest skutecznym wypowiedzeniem umowy?

4. Jaki organ może pomóc w ustaleniu faktycznego miejsca zamieszkania?

5. Czy mając tylko adres zameldowania nie można nic więcej zrobić?

Dane można uzyskać w gminie, wykazując interes prawny (wiążącą Cię z nim umowę o dzieło). Wypowiedzenie SMSem nie będzie skuteczne z kilku powodów - przede wszystkim jak udowodnisz "brak wywiązania się z umowy" w zakresie terminu? Jeśli już to zrób to w oparciu o art 491 kc czyli wyznacz mu ostateczny termin do wywiązania się z umowy. Natomiast mając jego adres, uzyskany z rejestru, masz taką pewność, że pisma tam skierowane można będzie traktować jako skutecznie doręczone jeśli w umowie nie ustalono innego adresu, który strony potrafią udowodnić jako wiążący adres do korespondencji.

OK. W takim razie podejmuję następujące kroki:
Idę do jego gminy w której jest wskazany przez niego adres zameldowania.
I teraz są dwie możliwości:
1. Uzyskam potwierdzenie że ten adres co mam w pokwitowaniu zaliczki jest właściwym adresem zameldowania tego człowieka. Co mam robić ? bo pod tym adresem fizycznie go nie ma i nie odbiera korespondencji.
Czy brak odbioru korespondencji można w jakiejś sytuacji traktować jako doręczone? Obawiam się że nie jestem w stanie skutecznie doręczyć mu wypowiedzenia.

2. Ewentualnie dostanę w gminie informację że on nie jest zameldowany pod tym adresem. Czy gmina da mi jego nowy adres lub wskaże inną gminę? Jak miałbym go zlokalizować?

1. Wszelkie pisma kierować na wskazany adres, jeśli nie ustaliliście innego. Brak odbioru listu poleconego może być uznany jako skuteczne doręczenie.
2. Gmina nie odpowiada na pytanie "Tak lub Nie", a podaje konkretne dane, o które wnioskujesz, jeśli uzasadnisz interes, w jakim mają być one podane. Jeśli nie ma nic w rejestrze gminnym, to w PESEL powinno już coś być.

Tyle w teorii. W praktyce, bez namacalnych dowodów na zawartą umowę, możesz się spotkać z odmową udostępnienia danych.

Ostatnia edycja:
Powrót