Umowa śmieciowa a Zus

• Autor wątku Autor wątku matt1983
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matt1983

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
Mam pytanie odnośnie Zusu i umowy śmieciowej.

Jak wygląda sprawa gdy człowiek przepracuje np. do 60 roku życia na umowie śmieciowej po czym chce założyć działalność gospodarczą ale logiczne jest że nie wypracuje sobie już przez ten okres emerytury? jaki sens jest płacenia w tedy składek emerytalnych ? czy można je jakoś obejść ?

Proszę o poradę

Ostatnia edycja:
Umowa cywilnoprawna zawarta w sytuacji, w której powinna zostać zawarta umowa o pracę - mam nadzieję, że z taką definicją wszyscy się zgodzimy.

Nie da się "obejść" ZUS.
A w przypadku falszywej umowy cywilnoprawnej zainteresowana osoba powinna wystąpić do sądu w celu ustalenia stosunku pracy.

@natalie-s1959 ma rację.

Z kodeksu pracy:

Art. 22. § 1. Przez nawiązanie stosunku pracy pracownik zobowiązuje się do wykonywania pracy określonego rodzaju na rzecz pracodawcy i pod jego kierownictwem oraz w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę, a pracodawca - do zatrudniania pracownika za wynagrodzeniem.

§ 1.1. Zatrudnienie w warunkach określonych w § 1 jest zatrudnieniem na podstawie stosunku pracy, bez względu na nazwę zawartej przez strony umowy.

§ 1.2. Nie jest dopuszczalne zastąpienie umowy o pracę umową cywilnoprawną przy zachowaniu warunków wykonywania pracy, określonych w § 1.

Chodzi mi o to że przepisuję swoją firmę na bliską osobę która prowadzi działalność gospodarcza. Osoba ta zatrudnia mnie na jakąś umowę np. o dzieło gdzie nie ponosi kosztów utrzymania pracownika. Ja jako pracownik zajmuje się tym czym zajmowałem się wcześniej jako właściciel firmy tylko że jestem zatrudniony na umowie na której moja bliska osoba nie musi płacić na mnie zusu. Ja ubezpieczam sie prywatnie bo zostaje mi w kieszeni 1200zł miesiecznie

matt1983 napisał:
Osoba ta zatrudnia mnie na jakąś umowę np. o dzieło gdzie nie ponosi kosztów utrzymania pracownika.
ZUS wszczyna postępowanie i żąda uiszczenia składek

matt1983 napisał:
przepisuję swoją firmę na bliską osobę która prowadzi działalność gospodarcza.

- ???

matt1983 napisał:
gdzie nie ponosi kosztów utrzymania pracownika.

- owszem, ponosi.

Możesz ubezpieczyć się dobrowolnie.

Jeśli umowa o dzieło faktycznie będzie umową o dzieło (a nie umową o pracę lub umową zlecenia), to ZUS nie ma prawa żądać od tej umowy składek.

Ostatnia edycja:
Poza tym są pewne warunki, którym ma odpowiadać TREŚĆ umowy. Umowa o DZIEŁO dotyczy wykonania DZIEŁA, nie zas czegoś innego. Umowa zlecenia jest umową starannego wykonania zlecenia, ale gdy dochodzi do wykonania pracy w "sztywnych" warunkach, staje się ona umowa fikcyjną. No i jeżeli jest jedyną wykonywana pracą, ma byc "ozusowana".

Naprawdę dziwne jest przekonanie "ludności tubylczej", że prawo to same "kruczki prawne", które są wszechmocne (ze znakami + lub -).

Powrót