umowa sprzedaży a gwarancja i windykacja

• Autor wątku Autor wątku weronika2002
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

weronika2002

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam serdecznie

ok 5 lat temu zakupiłem wraz z wspólnikiem dwie formy wtryskowe.
Zostały wykonane na nasze zamówienie, miały służyć do wytwarzania narzędzi budowlanych, niestety kontrahent nam się wycofał i zostały zrobione tylko próbne wtryski na tych formach. Potem leżały ok 2,5roku nieużywane. Po owym czasie znaleźliśmy kupca który zobowiązał się wziąć je na przetestowanie a jak próby przejdą pozytywnie to je zakupić. I tak się stało. Spisaliśmy umowę wspólnik w umowie napisał że formy są nowe i tu moje pierwsze pytanie czy musimy w związku z tym udzielić gwarancji na nie? Rozłożyliśmy płatność na dwie raty w ciągu 2 miesięcy których nigdy nie dostaliśmy. Po upływie 8 miesięcy dowiedzieliśmy się, że nie dostaniemy żadnych pieniędzy ponieważ formy są uszkodzone i kupujący ich nie chce. Dodam, że nastąpiło to po wizycie dwóch firm windykacyjnych i wysłaniu wezwań do zapłaty. W przypadku kiedy ich nie odbierzemy będziemy mieli naliczane za każdy dzień przechowywania. W umowie dodatkowo mieliśmy ujętą karę umowną w przypadku kiedy kupujący nie będzie chciał zapłacić lub uszkodzi formy w wysokości 20tyś zł. I tu moje drugie pytanie czy dochodzić tylko płatności za fakturę czy domagać się kary umownej?

pozdrawiam
Łukasz Konieczny

Powrót