umowa sprzedaży a zwrot

• Autor wątku Autor wątku adrian1991r1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adrian1991r1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
27.11.2014r. sprzedałem telefon. Telefon był uszkodzony i się nie włączał (wcześniej z niego korzystałem i działał; nagle się wyłączył i tak zostało do teraz). Kupujący o tym wiedział od początku. telefon wystawiony był na aukcji allegro z bardzo dokładnym opisem usterki. Sprzedany został poza allegro wraz ze spisaniem umowy sprzedaży (niżej zamieściłem link do sporządzonej umowy).
Problem polega na tym, że kupujący dzisiaj do mnie zadzwonił i twierdzi, że telefon był zalany, o czym nic nie wiedziałem, a korzystałem z niego i nic się nie działo. Kupujący żąda zwrotu gotówki za towar. Bylem drugim właścicielem telefonu. Moje pytanie jest następujące- czy powinienem zwrócić pieniądze za towar, mimo że nie miałem pojęcia o żadnym zalaniu telefonu? Nie była to wada zatajona przeze mnie.
Nie chcę spekulować, ale możliwe jest również, że kupującemu nie udało się naprawić uszkodzonego towaru i sam zalał telefon. Kupujący twierdzi, że przysługuje mu prawo 7-dniowego zwrotu towaru. Czy tak jest w rzeczywistości?

Oto link do umowy sprzedaży:
https://onedrive.live.com/redir?res...9488&authkey=!AMyAXbu4fup2EzQ&ithint=file,pdf

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

nie mogłem już edytować poprzedniego postu, ale martwi mnie też jedna rzecz, a dokładnie punkt w umowie "2. Strony zgodnie oświadczają, że przedmiot umowy jest w pełni sprawny i nadaje się w pełni do celu oznaczonego przez Kupującego". Nie za bardzo wiem jak się do tego odnieść. Z jednej strony ja jako sprzedający teoretycznie sprzedałem kupującemu telefon sprawny, bez wad. Z drugiej obydwoje wiedzieliśmy, że telefon ma wadę.
Niestety umowa była podpisywana na szybko, ponieważ spieszyło mi się i nie doczytałem tego punktu. Czy jest to zapis na moją niekorzyść?

nie, nie działa. Tak jak napisałem w pierwszym poście. Telefon jest uszkodzony i się nie włącza. Obydwie strony wiedziały to w trakcie zawierania transakcji i dlatego martwi mnie ten zapis w umowie, że telefon jest sprawny.

I słusznie Cię martwi. Kupujący ma prawo do złożenia reklamacji z tytułu rękojmi - kc art.556 i następne.

dobrze, czyli przez ten zapis nie ma znaczenia to, że obydwie strony wiedziały, iż telefon jest uszkodzony?

Twoje słowo przeciwko spisanej umowie - co według Ciebie stanowi silniejszy dowód?
Czy w umowie przedmiot sprzedaży jest dokładnie opisany?

No prawda, to było głupie pytanie.
W umowie jest tylko napisane iPhone 5, 16gb i imei telefonu

Bardzo dziękuję za odpowiedź

Powrót