Umowa sprzedaży laptopa

• Autor wątku Autor wątku Desirek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Desirek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam, moja dziewczyna w przeszłości sprzedała kuzynce męża laptopa z umową sprzedaż, umówili się że spłacą do końca należne raty w firmie w której laptop był wzięty. Powinni zapłacić 15 rat z czego zapłacili 5 i 3 już są zaległe. Żadne z nich nie czuje się w obowiązku spłacenia go dalej a laptop oddali do lombardu. Czy z umową którą załączyłem możemy ubiegać się pieniędzy w sondzie? Jak rozwiązać sprawę z bankiem który grozi komornikiem. Nie mamy pieniędzy żeby spłacać tego laptopa. Proszę bardzo o pomoc!

Kod:
UMOWA KUPNA SPRZEDAŻY LAPTOPA

Model:HP625 Delphi
                                   Nr.seryjny:BCM94313HMGB

Sprzedajacy
[Imię, nazwisko, adres]

legitymujaca sie dowodem osobistym o numerze i serii:[seria dowodu]

Kupujacy:

Mariusz [NAZWISKO]
               [Cały adres]

legitymujacy sie dowodem osobistym o numerze i
serii:[seria dowodu]

Strony ustaliły wartosc przedmiotu zgodnie z wystawionym
dowodem zakupu. 

I oba podpisy.

Czy doszło do cesji wierzytelności na nowego wlaściciela czy jedynie zobowiązał się sprzedawcy do spłaty rat bankowi a w banku dalej figurował sprzedawca?

Jeśli zobowiązanym wobec banku (wg dokumentów banku) jest sprzedawca ma on obowiązek spłacić raty. Potem może sobie ścigać cywilnie osobę, która wg pisemnej umowy sprzedazy zobowiązała się do tej spłaty.

Jeśli została dokonana cesja w banku to wyłącznie sprawa miedzy bankiem a nabywcą z umowy kupna sprzedaży.

Nie było cesji, czy z taką umową mamy szanse ubiegać się w sądzie o swoje prawa?

Raty musi spłacić osoba, która widnieje na umowie z bankiem.
Równolegle możecie dochodzić przed sądem cywilnym roszczeń z tytułu niewykonania umowy o ile zastrzeżenie o spłacie rat bankowi było w umowie a nie na przysłowiową gębę. Jeżeli wynika to z umowy są pełne podstawy do sądowego dochodzenia spłaty ale już na Państwa rzecz, bo na rzecz banku musi na bieżąco spłacać je osoba, która z nim podpisała umowę kredytową.

Dobrze załóżmy spłacimy te raty w banku, umowa która dodałem w 1 poście jest pełna jaką mamy na papierze, czy na podstawie dokładnie tej umowy możemy się starać o jakąś rekompensatę?

Nie dodał Pan żadnej umowy a jedynie jej nagłówek. Jak Pan wklei całą treść to ją przeczytam i odpowiem.

W tym problem... dziewczyna podpisała tylko to... jest zielona w tych sprawach, nie miała pojęcia że trzeba zrobić coś więcej... To co podałem to cała "umowa" którą ma na papierze...

:o
no to są kłopoty, ponieważ umowa (lub też jej namiastka) słowem nie wspomina o obowiązku spłąty jakichkolwiek rat

nie wiem w jaki sposób Państwo chcecie udowodnić, że nabywca był do tego zobowiązany.. w umowie wogóle nie ma mowy o zapłacie w jakiejkkolwiek formie a jedynie określa wartość przedmiotu..

kiepsko to widzę :(

Umowa nie mówi, że kwota została zapłacona więc ewentualnie można iść do sądu z żądaniem zapłaty z tytułu zawartej umowy kupuna sprzedaży, ale proszę nie liczyć z uwagi na b. ubogą treść umowy na łatwą i krótką sprawę w sądzie..

Ostatnia edycja:
a jeśliby spojrzeć na to ze strony nie rat, a po prostu zapłaty za laptopa (niepełnej). Może pod tym kontem możemy coś zdziałać?

O tym mówi moje uzupełnienie posta poprzedniego.

Dobrze a jeśli założymy że zapisze smsy bądź nagram rozmowę z osobą która kupiła laptopa w której mówi tak ogólnie,
postaram się znaleźć pieniądze na tego laptopa ale nic nie obiecuje, po za tym to moja żona go chciała (obecnie nie są razem jednak dalej są w małżeństwie). Ja sam teraz nie mam pieniędzy na mieszkanie.
Coś w tym stylu, jakie mielibyśmy wtedy szanse w sądzie?

Będzie to na waszą korzyść. Tym samym dłużnik uzna dług, a to juz spory krok.
Ale i tak lekko nie będzie.

Proszę mnie nie zrozumieć źle - szanse w sądzie nawet z samym tym wyrobem umowopodobnym macie, ale im więcej poszlak, pośrednich dowodów tym wieksze szanse że uda się w tym wcieleniu temat zakończyć.

Ostatnia edycja:
Dobrze dziękuje bardzo za pomoc, w razie czego jeśli będę coś więcej wiedział zaraz napisze.

Powrót