Umowa sprzedaży mieszkania

• Autor wątku Autor wątku crakersiak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

crakersiak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, mam delikatna sprawę, podpisałem umowę zaliczki za zakup mieszkania z terminem wykonania do końca wczesnia. Sprzedający nie mógł dotrzymać terminu jako że księgi wieczyste jeszcze nie zostały utworzone przez miasto.Tutaj miasto strasznie przesuwa termin nawet do roku. Czy umowa minęła, czy powinienem otrzymać jakieś pismo od sprzedającego o wypowiedzeniu umowy? Czy mam prawo do zwrotu podwójnego zadatku jako, że sprzedający nie wykonał swojego obowiązku?
Pozdrawiam

Księga wieczysta nie jest potrzebna by kupic/sprzedac mieszkanie. Chyba, ze w umowie przedwstepnej zostalo to okreslone jako wymóg przez strony.

Rozumiem, nie ma takiego zapisu w tej umowie, ale nie chce kupić takiego mieszkania bez księgi. Obawiam się o jakieś zadłużenia. Czy mogę rządac zwrotu zaliczki lub podwojonej zaliczki, z tytułu nie wykonania umowy? Czy sprzedający powinien wypowiedzieć ta umowę, skoro byla czasowa? No i najgorsze czy ma prawo do nie zwrócenia zaliczki?
Pozdrawiam

crakersiak napisał:
Rozumiem, nie ma takiego zapisu w tej umowie, ale nie chce kupić takiego mieszkania bez księgi. Obawiam się o jakieś zadłużenia. Czy mogę rządac zwrotu zaliczki lub podwojonej zaliczki, z tytułu nie wykonania umowy? Czy sprzedający powinien wypowiedzieć ta umowę, skoro byla czasowa? No i najgorsze czy ma prawo do nie zwrócenia zaliczki?

Pozdrawiam
Właśnie brak księgi jest znakiem mówiącym, że nie ma na mieszkaniu hipoteki, czy np. Kredytu.

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

Powrót