umowa sprzedazy samochodu bez nr pesel

• Autor wątku Autor wątku pinklady
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pinklady

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
witam
Sprzedałam samochód w maju tego roku, po miesiącu wysłałam umowę zbycia auta firmie MTU, gdzie mam potwierdzenie iż zostało przyjęte
i teraz dostałam pismo od nich z wezwaniem do zapłaty , a gdy zadzwoniłam na info linie usłyszałam iż na umowie nie ma nr pesel nabywcy(jest nr dowodu i adres) a z zgodnie z ustawo o ubezpieczeniach , nr pesel jesy potrzebne żeby OC poszło na niego, bo bez tego będzie wisiało dalej na mnie
Proszę o poradę czy umowa sprzedaży samochodu z nr dowodu nowego nabywcy nie wystarczy dla fimy
A z kupującym nie mam kontaktu i nie widzi mi się do niego jechać prawie 350km
dziękuje za poradę

Kiedy była zawarta umowa ubezpieczenia? Przed 11.02.2012, czy po?
Jeśli przed to poproś ubezpieczyciela o podanie, w którym miejscu ustawa o OC nakazuje podanie nr. PESEL.
W przypadku gdy umowa została zawarta po tym terminie, niestety ubezpieczyciel ma rację. Art. 32.2
2. Dane posiadacza, o których mowa w ust. 1, obejmują:
1) imię, nazwisko, adres zamieszkania i numer PESEL, o ile został nadany ...
Zgodnie z art. 32.4
... Posiadacz pojazdu mechanicznego, który przeniósł prawo własności tego pojazdu, ponosi solidarną odpowiedzialność z posiadaczem pojazdu, na którego przeniesiono prawo własności pojazdu, za zapłatę składki należnej zakładowi ubezpieczeń za okres od dnia przeniesienia prawa własności do dnia powiadomienia przez niego zakładu ubezpieczeń o okolicznościach, o których mowa w ust. 1.
W Twoim interesie jest więc podanie tego numeru.

Ostatnia edycja:
umowa OC została zawarta w 2012/01/18 a auto sprzedane 29kwietnia 2012
A i na umowie którą pisaliśmy nie było rubryki pesele tylko nr dowodu

pinklady napisał:
umowa OC została zawarta w 2012/01/18 a auto sprzedane 29kwietnia 2012
A i na umowie którą pisaliśmy nie było rubryki pesele tylko nr dowodu
Czyli umowa zawarta przed wejściem w życie nowelizacji ustawy i do niej obowiązują stare zapisy.
Art. 32.1
Art. 32. [Zbycie pojazdu]
1. Zbywca pojazdu mechanicznego jest obowiązany do przekazania nabywcy dokumentów potwierdzających zawarcie umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych oraz do powiadomienia zakładu
ubezpieczeń, w terminie 30 dni od dnia zbycia pojazdu mechanicznego, o fakcie zbycia tego pojazdu i o danych osobowych nabywcy.
Nie ma w niej wyszczególnionego obowiązku podawania nr. PESEL, wobec czego żądanie ubezpieczyciela jest bezpodstawne.

Odnośnie braku rubryki rada na przyszłość.
To, że umowa nie posiada danej rubryki nie zwalnia nas od obowiązku nakładanego przez ustawę.

Powrót