D
doreene
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Rok temu podpisalismy z przyjacielem umowe o wynajem 2 pokoi z wszystkich 3 znajdujacych sie w mieszkaniu. Byla to umowa na okres 12 miesiecy, z tym ze moj przyjaciel i ja mielismy jedna umowe na dwa nazwiska na dwa pokoje, bo tak uparl sie nasz landlord. Dopiero po czasie zrozumialam dlaczego tak sie upieral, ale to juz inna historia. Po uplywie 12 miesiecy, bez wczesniejszego wypowiedzenia, czy jakiegokolwiek zawiadomienia iz nasza umowa wygasa (a zgodnie z kontraktem powinien nas uprzedzic o tym 2 miesiasce wczesniej), landlord przyniosl nam nowe umowy, ktore nieznacznie pozmienial, a ktore byly juz osobne dla kazdego z nas- czyli kazde z nas mialo tym razem umowe osobna- tylko na swoje nazwisko i na swoj pokoj. Wszystko by bylo w porzadku, ale moje zasadnicze pytanie w tej kwestii brzmi:
Czy podpisanie po 12 miesiacach nowej umowy na kolejne 12 miesiecy, bez wypowiedzenia wczesniejszej, czy zawiadomienia o wygasnieciu poprzedniej umowy- automatycznie uniewaznia poprzednia?
Mam w tej sprawie pewien metlik w glowie, gdyz bez wypowiedzenia poprzedniej umowy, powinna ona wciaz obowiazywac...Ale zawarta zostala kolejna umowa, czyli ze chyba zgadzajac sie na nia i podpisujac ja, automatycznie uniewaznilismy stara umowe...A moze wobec tego zadna z tych umow nie jest wazna lub tylko ta pierwsza wciaz obowiazuje?
Prosze o odpowiedz.
Czy podpisanie po 12 miesiacach nowej umowy na kolejne 12 miesiecy, bez wypowiedzenia wczesniejszej, czy zawiadomienia o wygasnieciu poprzedniej umowy- automatycznie uniewaznia poprzednia?
Mam w tej sprawie pewien metlik w glowie, gdyz bez wypowiedzenia poprzedniej umowy, powinna ona wciaz obowiazywac...Ale zawarta zostala kolejna umowa, czyli ze chyba zgadzajac sie na nia i podpisujac ja, automatycznie uniewaznilismy stara umowe...A moze wobec tego zadna z tych umow nie jest wazna lub tylko ta pierwsza wciaz obowiazuje?
Prosze o odpowiedz.
Ostatnia edycja: