umowa ustna a umowa pisemna

• Autor wątku Autor wątku mithra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mithra

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
mam takie pytanie, czy jesli zaistniala umowa w formie pisemnej ( umowa o dzielo) to czy jest ona w sadzie wiazaca czy tez pracodawca moze sie powlywac na jakeis ustalenia i interpretacje ktore w umowie nie sa zawarte i generalnie wmawiane mi jest ze " to bylo dogadane ustnie"czy sąd bedzie bral po uwage takei tlumaczenia?

umowa ustna też jest wiążąca tylko ,że jej ustalenia trudniej udowodnić... w przeciwieństwie do zapisów umowy pisemnej...gdzie jest "czarno na białym"...

Dodatkowo ciężko przeprowadzać dowody ponad osnowę dokumentu.

dziekuje za odpowiedzi.

czyli generalnie jest tak ze umowa pisemna jest bardziej wiazaca. czy zeznania ew swiadkow , ktorzy mieliby realny interes w udowodnieniu ze mogly byc jakies uzgodnienia czy interpretacje w formie ustnej rozne od tego co jest napisane beda przez sad brane pod uwage? jak traktuje sie takie zeznania czy maja one duza moc?

jaka jest odpowiedzialnosc za skladanie nieprawdziwych zeznań?

[cytat="mithra"]dziekuje za odpowiedzi.

czyli generalnie jest tak ze umowa pisemna jest bardziej wiazaca. czy zeznania ew swiadkow , ktorzy mieliby realny interes w udowodnieniu ze mogly byc jakies uzgodnienia czy interpretacje w formie ustnej rozne od tego co jest napisane beda przez sad brane pod uwage? jak traktuje sie takie zeznania czy maja one duza moc?

[/cytat]

Trudno odpowiedzieć jednoznaczni na Pana pytanie. W przeważającej praktyce zazwyczaj sądy mając do czynienia z umową pisemną (opierając się zazwyczaj na doświadczeniu życiowym) stwierdzają, że strony powinny jej zmiany także dokonywać na piśmie. Nie mogę jednak zagwarantować, że w Pana sprawie będzie podobnie.

Powrót