umowa ustna sprzedaży samochodu

• Autor wątku Autor wątku Merylas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Merylas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Miesiąc temu umówiłem się ustnie na kupno samochodu. Właściciel najpierw dał ogłoszenie na stronie http://www.otomoto. Umówiliśmy się na obejrzenie auta. Aby go obejrzeć musiałem przejechać 200 km. Na miejscu okazało się, że samochód ma zastaw bankowy, gdyż właściciel nie spłacił jeszcze kredytu (zostało mu do spłaty około 6.000 zł). Nadmieniam , że nie było o tym mowy w ogłoszeniu. Miał nadzieję że bank przepisze kredyt na mnie. Niestety nie było takiej możliwości. W banku powiedziano mu, że musi najpierw spłacić kredyt a dopiero później może mi sprzedać samochód. Twierdził, że posiada gotówkę. Od tej pory rozmawialiśmy kilka razy przez telefon. W trakcie ostatniej rozmowy powiedział, że prześle mi faksem kserokopię dowodu rejestracyjnego, w którym zastaw bankowy już nie figuruje , gdyż spłacił pożyczkę.
W międzyczasie ja wziąłem kredyt, gdyż chciałem mu za auto zapłacić gotówką. o czym go poinformowałem. Poniosłem w związku z tym koszty przygotowawcze, wpłaciłem prowizję z tytułu zaciągniętego kredytu a nawet pierwszą ratę. Aktualnie sytuacja jest tego typu, że gość się nie odzywa, nie odbiera telefonów, nie odpisuje na SMS-y.
Czy w związku z tym przysługują mi jakieś prawa ? Czy umowa ustna jest wiążąca:?:

jest wiążąca...ale udowodnienie jej "zapisów" w Sądzie może by problematyczne...

Powrót