Umowa użyczenia, a US

• Autor wątku Autor wątku wooki24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wooki24

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam
Jestem zupełnie zielony w sprawach prawa nieruchomości i lokalowego w związku z tym proszę o wyrozumiałość. Oto moja sprawa:
Żona chce otworzyć działalność w lokalu w domu u swoich rodziców. Na ten lokal chce zawrzeć z nimi umowę użyczenia. Czy w związku z tym od tej umowy któraś ze stron musi coś zgłaszać do US i odprowadzać co miesiąc jakiś podatek?
Pozdrawiam
Wooki24

Umowa użyczenia ma to do siebie, że jest nieodpłatna, więc - moim zdaniem - nie rodzi obowiązku podatkowego.
Kc stanowi:
Art. 710. Przez umowę użyczenia użyczający zobowiązuje się zezwolić biorącemu, przez czas oznaczony lub nie oznaczony, na bezpłatne używanie oddanej mu w tym celu rzeczy.
Mam tylko nadzieje, że ktoś nie wpadnie na pomysł wrzucania tego lokalu w koszty działalności, bo wtedy było by to bezprawne.

Ostatnia edycja:
Witam.
Umowa uzyczenia spowoduje powstanie obowiazku podatkowego zarowno u biorącej w uzywanie jak i oddającemu w uzywanie.

Są to nieodplatne swiadczenia wiec beda stanowic przychod u obu stron umowy.

No, ale chyba w wypadku najbliższej rodziny mamy wyjątek?
Ustawa o podatku dochodowym od osób fizycznych stanowi:

Art. 16. 1. Za przychód z nieruchomości odstąpionych bezpłatnie w całości lub w części do używania innym osobom fizycznym i prawnym oraz jednostkom organizacyjnym nie mającym osobowości prawnej uważa się wartość czynszową, stanowiącą równowartość czynszu, jaki przysługiwałby od tych osób w razie zawarcia umowy najmu lub dzierżawy nieruchomości. Nie jest jednak przychodem wartość czynszowa lokali mieszkalnych udostępnionych osobom pozostającym z podatnikiem w stosunku pracy, dla których stanowi ona nieodpłatne świadczenie określone w art. 12 ust. 3 pkt 3.
2. Jeżeli właściciel nieruchomości używa jej na własne potrzeby lub potrzeby członków rodziny albo oddał bezpłatnie nieruchomość lub jej część do użytku na cele działalności naukowej, naukowo-technicznej, oświatowej, oświatowo-wychowawczej, kulturalnej, w zakresie kultury fizycznej i sportu, ochrony środowiska, dobroczynności, ochrony zdrowia i pomocy społecznej, rehabilitacji zawodowej i społecznej inwalidów, kultu religijnego oraz związkom zawodowym, nie ustala się wartości czynszowej tej nieruchomości lub jej części, a wydatki związane z nieruchomością nie stanowią kosztu uzyskania przychodów.
Nie wiem tylko jak to się ma do działalności gospodarczej w tym lokalu, ale zapewne dura lex lub inni nam to wyjaśnią.

Inną sprawą jest zmiana - przez gminę - podatku od nieruchomości za tenże lokal (konkretne m.kw. tej działalności), który będzie służył do działalności i tu bym widział mały problem, ale może tylko mały.
I dopiero w tym temacie widzę trafność umieszczenia wątku w tym dziale.

Ostatnia edycja:
firma żony nie jest w żaden sposób spokrewniona z teściową żony...:)

tak czy inaczej firma żony nie jest spokrewniona z jej rodzicami..:)

Chyba najprościej będzie zapytać w US.
Oni tam nie gryzą - sprawdzałem osobiście.
A przy okazji przenoszę do działu finansowego.

Powrót