umowa w sprawie spadku przedwstepna

• Autor wątku Autor wątku rilke
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rilke

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Mam takie pytanie dotyczace spadku, czy jest mozliwosc napisania jakiegos podania miedzy mna a siostra ze przedwstepnie zrzeknie sie spadku przed sadem. chodzi o to ze ja bede wszystko zalatwial co wiaze sie z kosztami a nie mam pewnsci ze jak juz zalatwie sprawy zwiazane ze spadkiem ona nie powie przed sadem ze jednak chce ten spadek. Czy moge sie jakos zabazpieczyc?

Jeżeli spadkodawca jeszcze żyje to na podstawie art. 1048 Kodeksu cywilnego spadkobierca (Pana siostra) może przez umowę z przyszłym spadkodawcą zrzec się dziedziczenia po nim. Umowa taka powinna być zawarta w formie aktu notarialnego.
Jeśli nie żyje to Pana siostra może złożyć oświadczenie o odrzuceniu spadku (art. 1015 kodeksu cywilnego) przed sądem lub notariuszem. Od tego momentu siostra traci prawo do dziedziczenia.

Nie moze Pan podpisac zadnej umowy z siostra o spadek po spadkodawcy Patrz art 1047 KC
Przedmowca wyliczyl dozwolone umowy z tym zakresie
KJazda inna bedzie bezskuteczna

art. 1047 kc dotyczy umow po osobie zyjacej. w sprawie "rillke" nie wiemy czy chodzi o spadek juz otwarty czy jeszcze nie.

Kazdy spadkodawca kiedys zyl:) Chociaz sekunde:P
A powaznie to przed smiercia spadkodawcy jest to niedopuszczalne na 100% (miedzy siostra a bratem)
A po smierci??
Chyba w gre wchodzi tylko darowizna, sprzedaz itp a nie zrzeczenie sie spadku bo spadek to nie roszczenie.

O to mi wlasnie chodzilo, zeby wskazac "rilke" wachlarz mozliwosci.
czyli konkludując po smierci spadkodawcy w gre wchodzi nie tylko odrzucenie spadku przez siostre (co skutkowałoby przeciez powołaniem do dziedziczenia jej dzieci, jesli ma), ale np umowa darowizny. chyba tez umowa przedwstepna wobec darowizny, tylko pytanie po co? skoro mozna od razu zawrzec umowe definitywną.

Powrót