Umowa - ważna czy nie? Zerwanie.

• Autor wątku Autor wątku malagant
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

malagant

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam.

10-go lipca br zakupiłem na raty laptop.
Przekazałem go następnego dnia, byłej małżonce, która zobowiązała się spłacać za mnie raty, co potwierdza stosowna umowa między nami(spisana).

W umowie spisaliśmy, że ten laptop został wzięty w ramach przysługi, a ona zobowiązuje się za niego płacić raty w banku. Laptopa wziąłem na raty, ponieważ ona nie miała takiej możliwości.

Po miesiącu z różnych przyczyn zmieniłem zdanie i poszedłem odebrać sprzęt.
"Eks" nie zgodziła się oddać mi laptopa i rozwiązać ze mną umowy. Po przyjeździe policji nie otrzymałem zgody od patrolu na zabranie przedmiotu sporu. Oczywiście byłem skłonny oddać jedną ratę którą wpłaciła, potwierdzając to nawet jakąś umową.

Kilka pytań:

1. Czy ta spisana umowa ma moc prawną skoro sprzęt wziąłem na raty na swoje nazwisko.
2. Czy jeśli jest ważna to jakie mam możliwości żeby ją zerwać i odzyskać sprzęt.
3.Czy są na to jakieś paragrafy(jesli ktoś może doradzić telefonicznie to proszę o nr).

1. Oczywiście umowa nie jest skuteczna względem twojego wierzyciela, jest jednak ważna.
2. Za porozumieniem stron zawsze można...
3. Regulamin forum zabrania.

ArekSO napisał:
2. Za porozumieniem stron zawsze można...
Wszystko ładnie, pięknie ale porozumienia nie będzie.
Co mogę jeszcze zrobić?

malagant napisał:
Czy ta spisana umowa ma moc prawną skoro sprzęt wziąłem na raty na swoje nazwisko.
Umowa pomiędzy Tobą i osobą, której przekazałeś laptopa jest oczywiście ważna. Ponieważ druga strona realizuje zobowiązanie wobec Ciebie, nie ma żadnych przesłanek aby ją wypowiedzieć. Tyle na ten temat.
Jeśli chodzi o raty, to jest umowa pomiędzy Tobą i kredytodawcą. Nie ma ona żadnego wpływu na inne umowy, które zawierasz z innymi osobami.

A gdzie szukać przepisów z tym związanych?

Zapewne, może jednak zna ktoś konkretne paragrafy?

Nawet na to, że właśnie nie można zerwać. Może istnieje jakaś luka lub inna możliwość na obejście tego.

Powrót