umowa wypożyczenia

• Autor wątku Autor wątku pewnapanii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pewnapanii

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
Sytuacja wygląda następująco: została sporządzona umowa wypożyczenia sukni ślubnej z tym, że konsultantka nie wpisała daty ani wypożyczenia sukni ani daty zwrotu sukni, stwierdzając że tak jest łatwiej pannom młodym bo okres wypożyczenia sukni to 7 dni, zaliczka została pobrana i jest wpisana tylko gdzieś u góry umowy data ślubu. Problem pojawia się w momencie gdy suknia miała być 2 tygodnie przed ślubem do przymiarki a tymczasem zostałam poinformowana że nie dojedzie na czas ślubu.... !! gdy zapytałam o zwrot zapłaconej kwoty usłyszałam że nie ma mowy. Czy w związku z tym, że zaufałam konsultantce i nie została wpisana data wypożyczenia nie mogę domagać się zwrotu zaliczki....?

Zdjęcia nie potrafiłam dodać......

Przedmiotem umowy jest:
suknia z kolekcji.......model.......rozmiar........
2. Wypożyczalnia zobowiązuje się oddać klientowi przedmiot umowy wypożyczenia do używania w ustalonym przez Strony terminie, a Klient zobowiązuje sie zapłacić Wypożyczalni umówioną kwotę.
3. data przekazania Klientowi przedmiotu wypożyczenia ustalona została przez strony na dzień.......(brak zapisanej informacji)
4. Data zwrotu przedmiotu wypożyczenia została ustalona przez strony na dzień.......(brak informacji)

1. Klient za przedmiot wypożyczenia zobowiązuje się zapłacić kwotę.....
2. Rezerwując rzecz do wypożyczenia Klient zobowiązany jest zapłacić zadatek w kwocie ......Pozostała część.....
3. klient zobowiązuje się zapłacić w dniu pierwszej przeróbki krawieckiej mu wypożyczonej rzeczy.
4. W przypadku braku wpłaty na rzecz Wypożyczalni kwoty opisanej w punkcie 3 niniejszego paragrafu, Wypożyczalnia nie przekaże Klientowi przedmiotu wypożyczenia i jest upoważniona do wypowiedzenia niniejszej umowy ze skutkiem natychmiastowym oraz zatrzymania wpłaconego przez klienta zadatku, o którym mowa e punkcie 2 niniejszego paragrafu.
5. W dniu przekazania Suknie Klient zobowiązany jest uiścić kaucje w wysokości......
6. Kaucja wskazana w punkcie poprzedzającym zostanie Klientowi oddana w całości w terminie 7 dni od zwrotu przedmiotu wypożyczenia, pod warunkiem, że Suknia i dodatki nie będa uszkodzone. Dopuszczalne są jednak drobne zabrudzenia, powstałe w wyniku normalnego użytkowania, które będą mogły zostać usunięte w wyniku ich czyszczenia.
7. Kaucja nie zostanie zwrócona Klientowi w przypadku takiego uszkodzenia sukni bądź dodatków, które uniemożliwi ich naprawę lub spowoduje, że nie będą one mogły być dalej używane. Za taką traktowana jest w szczególności suknia, która jest trwale zaplamiona, uszkodzona mechanicznie lub nosząca ślady przeróbek lub naprawy krawieckiej wcześniej nie uzgodnionych pisemnie z Wypożyczalnią.

W przypadku braku zwrotu suknie w dniu ustalonym przez strony, Klient zobowiązany jest do zapłaty Wypożyczalni za każdy dzień opóźnienia kwotę 100zł

1. Wszelkie zmiany niniejszej umowy wymagają formy pisemnej pod rygorem nieważności.
2. W sprawach nieregulowanych niniejsza umowa maja zastosowania przepisy Kodeksu Cywilnego.
3. Wszystkie spory wynikłe w drodze zawartej umowy rozstrzygane będą przez sąd właściwy dla siedziby Wypożyczalni
4. Umowę sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron.

Na dole podpisy

1. Klient za przedmiot wypożyczenia zobowiązuje się zapłacić kwotę.....
2. Rezerwując rzecz do wypożyczenia Klient zobowiązany jest zapłacić zadatek w kwocie ......Pozostała część...
Powyższe jest wypełnione?
zaliczka została pobrana i jest wpisana tylko gdzieś u góry umowy data ślubu
Nie widzę tego w umowie.

1.Klient za przedmiot wypożyczenia zobowiązuje się zapłacić kwotę 1650 zł
2. Rezerwując rzecz do wypożyczenia Klient zobowiązany jest zapłacić zadatek w kwocie 850zł Pozostała część 800 zł.

Może źle się wyraziłam...Jest nagłówek umowa wypożyczenia, następnie umowa zawarta dnia 08,09,2014 dane salonu oraz moje dane a reszta tak jak wyżej oraz wpisana jest kaucja 1200 zł.
Nad nagłówkiem umowa wypożyczenia jest wpisana data ślubu.

zapłaciłam zadatek w kwocie 850 zł

oraz 800 zł pozostałej części z tym że wcześniej niż miała się odbyć rzekoma pierwsza przymiarka ze względu na to, że chciałam mieć zamknięty temat z płatnością dostałam na obie płatności paragon jako zaliczka suknia oraz dopłata do sukni...

Ja bym jednak wolał zobaczyć te dokumenty.
Zrób fotki i wrzuć je na jakiś serwer.

Powrót