Umowa z netią + brak świadczenia usługi po 30 dniach

• Autor wątku Autor wątku W4der
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

W4der

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Podpisałem umowę z Netia SA, przedmiotem umowy był Szybki internet oraz telefon na liniach TP SA.
Umowa została przysłana przez kuriera, została odesłana spowrotem do siedziby Netii, po 30 dniach od podpisania umowy nie mam dostępu do internetu oraz do telefonu. Nawet nie otrzymałem zamówionego sprzętu (Router WiFi). Chociaż obiecali, że zrobią to po 14 dniach.
Mam takie pytania:
1. Czy można w tym momencie wypowiedzieć netii umowę bez żadnej kary obciążającej moją osobę?
2. Czy mogę dobiegać się odszkodowania wynikającego z długiego okresu oczekiwania na świadczenie przez nich usług?

1. musi pan najpierw wezwać ich do spełnienia świadczenia w terminie 14 dni pod rygorem odstąpienia od umowy - co najmniej listem poleconym;

dopiero jak w tym terminie nie wywiążą się z umowy, to prześle im pan oświadczenie o odstąpieniu od umowy

2. jeśli poniósł pan szkodę to tak;

witam czy kontaktowałes sie z netia w tej sprawie ? bo mozliwe ze wogóle twojej umowy nie maja albo ze tpsa nie dala zgody na podlaczenie netu bo byly jakies bledy w umowie! jesli przez 30 dni od podpisania umowy operator nie podlaczyl uslugi mozesz zerwac taka umowe bez kosztów jednak tylko pisemnie na adres netii tj Netia sa ul Poleczki 13 Warszawa najlepiej poleconym wyslij wypowiedzenie

justka123:

na jakiej podstawi
e?

w4der:

jeśli jesteś w stanie wykazac, iż świadczenie utraciło dla Ciebie znaczenie, bo podłączyłeś się do innego usługodawcy, to możesz odstępić od umowy bez wzywania

w kwestii odszkodowania, jeśli udowodnisz im winę, to masz prawo do odszkodowania za każdy następny dzień, od dnia, w któym powinieneś mieć sygnał w wysokości 1/30 miesięcznej należnosci abonamentowej;

Właśnie mi Pan konsultat udzielający pomocy na infolinii powiedział, że umowa wpłynęła. Powiedział także, że nie wie czy jest możliwość podłączenia mi internetu, ponieważ nie wie czy przepustowość serwera, kabli na linii TP jest możliwa. Informację o tym czy jest możliwość podłączenia mnie do internetu otrzymam do tygodnia na moją skrzynkę e-mail, powinienem otrzymać to także drogą pisemną oraz telefonicznie. To są zapewnienia konsultanta.

Mój krótki komentarz:
Nie rozumiem dlaczego teraz otrzymuję informację o tym, że byćmoże nie ma możliwości podpięcia mnie pod sieć skoro podczas składania umowy otrzymałem informację, że jest taka możliwość...

1. musi pan najpierw wezwać ich do spełnienia świadczenia w terminie 14 dni pod rygorem odstąpienia od umowy - co najmniej listem poleconym;

dopiero jak w tym terminie nie wywiążą się z umowy, to prześle im pan oświadczenie o odstąpieniu od umowy

Czy dalej mam pisać list dotyczący odstąpienia od umowy?

jeśli jesteś w stanie wykazac, iż świadczenie utraciło dla Ciebie znaczenie, bo podłączyłeś się do innego usługodawcy, to możesz odstępić od umowy bez wzywania

Nie jestem wstanie wykazać, iż świadczenie utraciło dla mnie znaczenie, ponieważ nie otrzymuję dostawy usługi od innego usługodawcy. Miałem nadzieję że Netia wywiąże się ze swoich zobowiązań...

Nie wiem co dalej robić. Jakieś rady?

Dziękuję za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam!

a chce pan tę umowę z netią, czy nie?

jeśli pan chce, to nie ma co bić piany, trzeba czekać;

jeśli pan nie chce, to prosze opisać dokładnie z kim gdzi i jak zawierał pan umowę;

Zacznijmy od początku.
1.Jeśli uslugodawca nie jest w stanie dostarczyc ci zamówionej usługi w ciągu 30 dni możesz taką umowe wypowiedziec.
2. Przy podpisywaniu umowy poinformowali cie ze sa mozliwosci na podlaczenie do internetu dlatego ze osoba z która ta umowe podpisaleś ma prowizje od kazdej podpisanej umowy a tak naprawde w tym czasie nikt nie wie czy na twoim łaczu net bedzie działal oni mogą to sprawdzic dopiero jak mają twój podpis na umowie.
3.Jesli Netia zaklada ni internet na łaczu tpsa to wystepuja do tpsa z wnioskiem o sprawdzenie takiego łacza i udostepnienie go a ta procedura miedzy firmami nie jest taka prosta
4. Jesli juz masz internet i przykładowo usługa nie działa 9 dni co musi byc potwierdzone zgłoszeniami na BOK albo bezposrednio do firmy z która masz umowe nalezy ci sie wtedy 9/30 odszkodowania tzn jak placisz np 30 zl za m-c to obniza ci fv o 9 zł
5. jesli nie masz jeszcze swiadczonej usługi przez operatora mimo podpisanej umowy to mozesz dochodzic odszkodowania o ile udowodnisz ze w zwiazku z opóznieniem właczenia usługi poniosłes straty ale nie jest to proste i kończy sie na drodze sądowej

Jednym słowem walka z wiatrakami!!!!!!!!!!!

ale czy ty chcesz ten internet z netii czy juz ci sie go odechciało???

justka123:

odpowiedz na moje pytanie;

1. skąd to wynika???
5. jaka szkoda - Sąd tu nie pomoże, bo nie ma szkody;

jesli chcesz udzielać porad, to rób to prawnie, albo wejdź do działu wolna dyskusja

rafał 26

1.wynika to z regulaminu umowy o świadczenie usługi Adsl przez Netia sa
2.pytanie brzmiało:2. Czy mogę dobiegać się odszkodowania wynikającego z długiego okresu oczekiwania na świadczenie przez nich usług?

Odpowiedz jest prosta: Jesli potrafisz udowodnić ze firma wprowadziła cie w błąd i poniosłes straty z tym zwiazane to mozesz dochodzic odszkodowania słowo" mozesz" oznacza ze mozesz zadac tego zadoścuczynienia ale nie oznacza ze je dostaniesz

odszkodowanie, zadośćuczynienie, spokojnie nie mieszaj wszystkiego;

jaki jest zapis w umowie, o tych 30 dniach??

czy przypadkiem, nie jeśli z winy...

w takim razie trzeba udowodnić winę - ;p

nie można udowodnić szkody, której nie ma, co zresztą pan sam przyznał;

jeszcze raz Cię prosze - porady - prawne;

Witam,
na wstępie chciałbym podziękować za tak liczne odpowiedzi i za zainteresowanie z waszej strony.
Chciałbym także przeprosić za to, że tak późno odpisuję, ale bez internetu trudno jest odpowiadać z godziny na godzinę na forum internetowym.

ale czy ty chcesz ten internet z netii czy juz ci sie go odechciało???
Tak, chciałbym odstąpić od tej umowy z netią ale bez żadnej kary.
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi powiedział krok po kroku co mam zrobić, bo przyznam się, że nie czuję się jak ryba w wodzie w tym temacie.

Powrót