umowa z Urzędem Pracy

• Autor wątku Autor wątku igaga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
igaga

igaga

Użytkownik
Odpowiedzi
108
Witam
Mam następujące pytanie: otóż podpisałam umowe z Urzędem Pracy o przyjęciu na 5miesięcy stażysty, którego po tym okresie zobowiązuję się zatrudnić na min pół roku. Po zakończeniu okresu 5miesięcy stażysta odmówił podpisania umowy o prace. Fakt ten został zgłoszony do Urzędu Pracy zarówno przeze mnie jak i stażyste. Wg mnie zobowiązanie o zatrudnieniu wygasło - w umowie, którą podpisałam było zobowiązanie do zatrudnienia tego konkretnego stażysty; nie było żadnych punktów regulujących sytuację gdy stażysta odmawia zatrudnienia. Tymczasem Urząd Pracy stwierdził, że w związku z tym ,,podeśle,, mi inną osobę do zatrudnienia!
Czy Urząd Pracy może opierając się na tamtej umowie zmusić mnie do zatrudnienia kogoś innego?
Bardzo proszę o odpowiedź.

Potrzebna jest treść tej umowy by to ocenić - ale jeśli w istocie jest tak jak Pani pisze, to umowa jest błędnie skonstruowana. Obowiązek zatrudnienia innego skierowanego bezrobotnego powinien wynikać wyraźnie z umowy.

W związku z tym przytaczam Państwu część umowy odnoszącą się do ww problemu.
,,1.Pracodawca zorganizuje staż dla 1 bezrobotnego skierowanego przez Starostę,, ( skierowanie zostało wydane na określoną osobę)
,,3.Pracodawca zobowiązuje suę do zawarcia z 1 bezrobotnym umowy o pracę po zakończeniu stażu,,
Do umowy jest załącznik tzw Program stażu, sporządzony przez staroste, mnie-pracodawce wymienionego z nazwy firmy; a także z imienia, nazwiska nr pesel itd jest okreslony bezrobotny dla którego staz jest organizowany.
Podkreślam iż w żadnym punkcie umowy nie ma nic co do sytuacji gdy stażysta odmawia podjęcia zatrudnienia.

No z takiej treści można by wnioskować, że nie ma mowy o obowiązku zatrudnienia wyłącznie tego bezrobotnego, który był skierowany na staż.

Pracodawca zobowiązuje się do zawarcia z 1 bezrobotnym umowy o pracę po zakończeniu stażu

Wynikałoby z tego, że Pracodawca zobowiązuje się zawrzeć umowę o pracę z bezrobotnym, oraz że ma wykonać to zobowiązanie po zakończeniu stażu. Z zacytowanego fragmentu umowy nie wynika by zatrudnionym miał być tylko ten, który odbywał staż u pracodawcy.

Powrót