umowa z wojskiem

• Autor wątku Autor wątku żwirek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ż

żwirek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam.
miesiąc temu ukończyłem szkołę podoficerską. w szkole podpisałem umowę, w której zobowiązuje się do pełnienia zawodowej służby wojskowej na okres 22 miesięcy, w przypadku gdy zrezygnuję z pracy w armii przed upływem tego okresu lub gdy zostanę zwolniony ze służby z mojej winy to będę musiał zapłacić odszkodowanie w wysokości około 30tysięcy zł. (są to koszty poniesione przez MON w czasie mojej nauki). problem polega na tym, że wojsko nie spełniło moich oczekiwań i chciałbym odstąpić od tej umowy, nie wiem czy jest możliwa służba w innej instytucji w ramach tej umowy np. w straży granicznej, policji itp. dodatkowo pragnę zaznaczyć, że zdając do szkoły nie byłem poinformowany o istnieniu takiej umowy, a jej podpisanie już w czasie nauki w szkole polegało na podsunięciu mi jakiegoś kwitka, "który muszę podpisać jeżeli chcę tu zostać"- tak zostało mi to przedstawione przez szefa kompanii.
proszę o poradę i pomoc.
z góry dziękuje i pozdrawiam.

placisz 30 tyś i odchodzisz

zasady byly jasne od początku - trzeba bylo wybrać uczelnię cywilną

jasne stały się w drugim tygodniu szkolenia kiedy pojawiła się umowa

jeszcze raz do poprzedniego wątku- wydaje mi się, że informacja o istnieniu takiej umowy powinna pojawić się dużo wcześniej, a nie w czasie trwania szkoły, wtedy dopiero można mówić o świadomej decyzji.przygotowując się do egzaminu też poniosłem koszty ukierunkowując się właśnie na ta, a nie inną uczelnie, gdybym wiedział o tym wcześniej w życiu bym tam nawet nie startował, a z długiem 30tys. raczej wolałbym nie wkraczać w samodzielne życie, także dzięki za rade zaza ale nie skorzystam.

Powrót